Infektolog Slovenijo svari, da najhujše šele prihaja

Osupljive napovedi, a je realno, da okužbo obvladamo, meni infektologinja Beovićeva.
Fotografija: Infektolog Sloveniji napoveduje vrhunec epidemije sredi aprila. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Infektolog Sloveniji napoveduje vrhunec epidemije sredi aprila. FOTO: Voranc Vogel

Napoved slovenskega infektologa v Berlinu Andreja Trampuža, da bo čez 14 dni v Sloveniji z novim koronavirusom okuženih skoraj 15 tisoč ljudi, so dvignile veliko prahu. Simulacija za Slovenijo, ki ima lahko nekaj odstopanj, je zastrašujoča: »Če je danes 480 okuženih, jih bo čez 10 dni 5.090 in čez 14 dni 14.500. Če jih 10 odstotkov potrebuje intenzivno nego, to pomeni okoli 500 čez 10 dni in 1.400 čez 14 dni.«
 
Preberite tudi:
Logarjeva: Še vedno smo šele na začetku epidemije, na srečo se pravil držite (VIDEO)
Dobre novice iz UKC Ljubljana: trije z intenzivne nege v postopku odvajanja od ventilatorjev
Trumpove optimistične napovedi: vrnitev v normalnost do velike noči

Trampuž je za RTV Slovenija naredil še bolj natančno projekcijo, po kateri bo Slovenija sredi aprila dosegla kritično mejo, ko v državi ne bo več dovolj ne respiratorjev ne usposobljenega osebja. Projekcija napoveduje, če bo povečevanje okuženih ljudi v naslednjih dneh 15-odstotno, bo 7. aprila okuženih 3.396 ljudi. »V Nemčiji imamo 23-odstotni dnevni porast, v Sloveniji smo imeli 15-odstotnega, vendar testiramo manj kot v Nemčiji,« je povedal. Ob predpostavki, da pet odstotkov okuženih potrebuje respirator, bo sredi aprila ob 15-odstotni rasti respirator potrebovalo skoraj 400 bolnikov. »Ta simulacija kaže, da bomo 4. aprila imeli ali potrebo po 89 raspiratorjih, če je 15-odstotni porast, ali 208, če imamo 20-odstotni porast. Vidimo, da bomo kmalu prišli do mej, ko morda ne bo dosti mest in ko bomo v Nemčiji čez sedem, osem dni na meji kapacitet respiratorjev,« je napovedal infektolog. Po njegovem mnenju nas do vrha epidemije ločijo vsaj še štirje tedni.

Osupljive napovedi

Bojana Beović. FOTO: Uroš Hočevar
Bojana Beović. FOTO: Uroš Hočevar
Infektologinja Bojana Beović je za nacionalko povedala, da tudi v Sloveniji delajo projekcije, predvsem na inštitutu Jožefa Štefana, in sicer na podlagi podatkov o številu okuženih in hospitaliziranih. »Napovedi so podobne, kot jih je povedal dr. Trampuž, še posebej, če se v Sloveniji ne bomo držali ukrepov in bo naraščanje veliko,« je potrdila, a dodala, da naraščanje pri nas ni toliko izrazito, v zadnjih dneh je bilo pod 10 odstotkov. »Če ukrepov ne bi bilo, so tudi slovenske napovedi strokovnjakov z inštituta Jožefa Štefana naravnost osupljive. Prav gotovo bi v tem primeru imeli razmere, ki jih nikakor ne bi zmogli,« je razkrila in poudarila, če bomo ukrepe nadaljevali in bo res vsak posameznik naredil vse, da okužbe ne bomo prenesli, »pa je realno, da bomo z velikimi napori okužbo obvladali oziroma da nam bo uspelo zdraviti vse tiste, ki pomoč potrebujejo«. Povedala je, da se opirajo se na izkušnje italijanskih kolegov, ki so delno pripisali težave, ki jih imajo, razdrobljenemu vodenju tega odgovora na epidemijo, verjetno zaradi lastnosti njihovega zdravstvenega sistema. »V Sloveniji je mogoče organizirati bolniško zdravljenje, kot da imamo eno bolnišnico, bolnišnico Slovenija, kot ji rečemo, torej s poenotenim delovanjem vseh oddelkov,« je povedala.

Usposabljajo specializante in sestre

Beovićeva se je dotaknila tudi podatka, da je med okuženimi v Sloveniji tudi 76 zdravstvenih delavcev, kar bi bilo lahko v prihodnje, ko bo naraščalo število okuženih in huje obolelih, velika težava. Izpostavila je, da se večina teh zdravstvenih delavcev ni okužila pri delu s pacienti, ampak gre za okužbe zunaj dela. Infektologinja je opozorila, da je Slovenija med državami v Evropi, ki ima že sicer najmanjše število zdravnikov na število prebivalcev. Da bi zagotovili čim več zdravstvenih delavcev za boj z epidemijo, so prekinili specializacije mladih zdravnikov, ki se zdaj usposabljajo za obravnavo bolnikov s sars-cov-2, poteka usposabljanje medicinskih sester, ki so v zadnjih petih letih delale na intenzivnih oddelkih in se bodo na intenzivne oddelke ponovno vključile, prav tako pa usposabljajo medicinske sestre, ki bodo prevzele delo v domovih za starejše.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije