RAHLJANJE UKREPOV

Imunolog Alojz Ihan nalil čistega vina. Ga bo vlada slišala?

Predlog je, da učenci med poukom ne bi več nosili mask, sledila pa naj bi še ukinitev samotestiranja.
Fotografija: Alojz Ihan. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Alojz Ihan. FOTO: Leon Vidic, Delo

Imunolog Alojz Ihan je v Odmevih dejal, da okužba z različico omikron poteka blago, z običajnimi ukrepi pa da ga ni mogoče ustaviti. »Zato je treba nehati zadrževati virus, epidemijo pa blažiti s tem, da se pomoč usmeri v epidemiji ogroženim skupinam, tiste skupine, ki pa niso tako ogrožene, pa se skušati čim prej vrniti v normalo.« Ihan izpostavlja šole, ki da z omikronom niso zelo ogrožena skupina, zato so predlagali v razmislek, da se odpravijo maske, vsaj v razredih, v nadaljevanju pa še prenehanje samotestiranja. »Epidemiološki modeli kažejo, da je težko kaj narediti z maskami v razredu, pediatri pa sporočajo, da je blažja bolezen, da ne povzroča najhujših sistemskih vnetij.«

Na pripombo voditeljice Rosvite Pesek, da je v Sloveniji dan prej umrlo več kot 20 ljudi, pa je Ihan spet poudaril pomembnost cepljenja in dejal, da sta precepljenost in smrti obratno sorazmerna. 

Kroonavirusna epidemija naj bi še slabela. Pri okoli 2000, 3000 okužb dnevno se bodo številke po mnenju Leona Cizlja z Instituta Jožef Stefan umirile. Dodal je, da »na nič ne bo šlo, ker bo virus še naprej med nami«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije