VIŠJE SODIŠČE

Igor Bavčar dosegel razveljavitev sodbe

Objavljeno 25. september 2020 13.18 | Posodobljeno 25. september 2020 13.44 | Piše: STA, Š. R.

V ponovljenem sodnem postopku mu bo sodil povsem spremenjen senat.

Igorju Bavčarju bodo ponovno sodili. FOTO: Jože Suhadolnik
Višje sodišče v Kopru je razveljavilo obsodilno sodbo nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju in nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Miroslavu Golubiću zaradi posla s prodajo delnic Intereurope, poročata portala Nova24 in Primorske novice. V ponovljenem sodnem postopku bo v tej zadevi sodil povsem spremenjen senat.

Prvostopenjsko sodišče je aprila lani Bavčarja in Golubića spoznalo za kriva zlorabe položaja oz. pomoči pri tem dejanju ter oba obsodilo na zaporni kazni. Bavčarja je obsodilo na dve in pol leta zapora ter mu skupaj s prejšnjo obsodbo izreklo enotno kazen sedmih let in petih mesecev zapora, Golubića pa je sodišče obsodilo na eno leto in osem mesecev zapora.

Oškodovala Istrabenz

Bavčar in Golubić sta po ugotovitvah okrožnega sodišča Istrabenzu povzročila za 3,7 milijona evrov škode, za kolikor so bile preplačane Intereuropine delnice. Istrabenz je leta 2007 namreč vstopil v terminski posel, ki ga je imela z Banko Celje sklenjenega Maksima Holding ter se je nanašal na obvezen nakup delnic Intereurope po točno določeni ceni in v točno določenem obdobju, tako da je ob zapadlosti terminskega posla vso škodo, ki bi jo sicer iz tega posla utrpela Maksima Holding, nase prevzel Istrabenz.

Istrabenz je le dan po nakupu omenjenega paketa delnic za skupno dobrih 14 milijonov evrov tega naslednji dan prodal Banki Celje za 10,3 milijona evrov. Motiv za naklep je sodišče videlo v Bavčarjevem interesu po lastniškem prevzemu samega Istrabenza prek Maksime Holdinga.

Obramba se je pritožila

Obramba obtoženih je na pritožbeni seji v začetku meseca opozorila na pomanjkljivosti postopka, v katerem niso bili izvedeni vsi dokazi. Bavčar pa je ponovil, da posla v resnici ni poznal, saj so se z njim ukvarjali njegovi sodelavci, vse pogodbe pa so pripravljali na Banki Celje. Golubić je zatrdil, da so ga za izpeljavo posla prosili v Istrabenzu, konkretno nekdanji član uprave Srečko Kenda.
Deli s prijatelji