FESTIVAL

Idrija v znamenju čipke

Festival idrijske čipke je največji dogodek, namenjen ohranjanju, razvoju in prepoznavnosti klekljane čipke v Sloveniji; z njim rudarsko mesto sporoča zgodbo o njeni vpetosti v slovenski in evropski prostor.
Fotografija: Klekljajo na vsakem koraku. Fotografije: Primož Hieng
Odpri galerijo
Klekljajo na vsakem koraku. Fotografije: Primož Hieng

Festival idrijske čipke pripoveduje tudi o njenem vplivu na ustvarjalnost naših ljudi in o priložnostih, ki jih ponuja za prijateljevanje in druženje, o mojstrovini, ki v sebi prepleta tradicijo in sodobnost.

Letošnji, že 38. festival, bo od petka do nedelje, do 14. do 16. junija. Najprej o razstavah, ki so jih pripravili za obiskovalce. Na ogled bodo od 9. do 18. ure, na prvi festivalski dan pa bo od 19. do 21. ure prost vstop na vse.

Na ogled bo veliko razstav.
Na ogled bo veliko razstav.
Umet_nitke je osrednja razstava likovnih del s čipkami, nastalih v sodelovanju učencev Čipkarske šole Idrija in likovnih ustvarjalcev ter Mestnega muzeja Idrija. Dela so na ogled v razstavišču Nikolaja Pirnata na gradu Gewerkenegg. V Mali galeriji na gradu si bodo obiskovalci lahko ogledali še razstavo Urške Pirc Živeti (z) idrijsko čipko.

Srečevanja ob praznični mizi je naslov razstave Društva klekljaric idrijske čipke. Na razstavi v galeriji sv. Barbare sodelujejo tudi članice društev Lepoglava in Split s svojimi izdelki. Poglej, kaj znam! 2019 je letna razstava idrijskih čipk otrok in mladih, ki se učijo klekljati v Čipkarski šoli Idrija, kjer bo razstava tudi na ogled. Poleg teh bo še nekaj razstav, med njimi o zasnovah sodobnih mašnih plaščev po umetniškem delu Helene Kottler Vurnik v cerkvi sv. Trojice.


V sobotnem programu velja izpostaviti delavnico klekljanja za odrasle Košček mene, ki jo prireja Čipkarska šola Idrija, obvezne pa so prijave. Po ulicah bodo postavili stojnice, saj je sejem domače in umetnostne obrti, klekljarskih pripomočkov in kulinarike sestavni del vsakoletnega festivala idrijskih čipk. Letošnja posebnost bo predstavitev ponudnikov kolektivne blagovne znamke Idrija izbrano.

Kar več dogodkov namenjajo otrokom, ki bodo s starši prišli v Idrijo. Med drugim bodo lahko obiskali Deželo Igrarija z animatorji Smeškovega sveta, se udeležili kuharske animacije za otroke z Emilijo Pavlič ali pa sodelovali v lovu na Perkmandlčkov zaklad.


Osrednji nedeljski dogodek bo državno tekmovanje iz znanja klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič, ki bo od 11.30 do 12.30 na Trgu sv. Ahaca. Tik pred tem bodo pripravili še povorko Godbenega društva rudarjev Idrija in tekmovalcev izpred Čipkarske šole do prizorišča tekmovanja, ki se bo začela ob 11. uri.

V nedeljskem popoldnevu bodo pripravili podelitev priznanj učenkam in učencem ob koncu izobraževanja v Čipkarski šoli Idrija, razglasili najlepše čipke po izboru obiskovalcev razstave Poglej, kaj znam! 2019, podelili certifikate označbe porekla blaga Idrijska čipka in razglasili najboljše klekljarice državnega tekmovanja iz znanja klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič.

Na stojnicah vse za klekljanje
Na stojnicah vse za klekljanje
Slavnostno odprtje 38. festivala idrijske čipke bo v petek ob 21.30 na Mestnem trgu, kjer bo nastopil Marko Hatlak Band s posebnim gostom Vlatkom Stefanovskim. V primeru slabega vremena bo prireditev v Modri dvorani. Podrobnejši program je objavljen na spletni strani www.festivalidrijskecipke.si.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije