Hvala, država: Slovenci zapravili za skoraj osem milijonov

Slovenci podarjene bone za popotovanje po Sloveniji pridno uporabljamo.
Fotografija: Država Slovence spodbudila k obisku slovenskih krajev in turističnih zmogljjivosti. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Država Slovence spodbudila k obisku slovenskih krajev in turističnih zmogljjivosti. FOTO: Roman Šipić, Delo

Slovenci in Slovenke s stalnim prebivališčem na območju Republike Slovenije z dnem 13. marec 2020, so na svojo davčno kartico prejeli turistični bon v vrednosti 200 evrov, mladoletniki pa po 50 evrov. Po podatkih gospodarskega ministrstva je število upravičencev nekaj več kot dva milijona ( 2.050.000), vrednost vseh bonov pa okoli 357 milijonov evrov. 

Ni še podatka, kateri kraji so najpopularnejši

V manj kot mesecu dni je bilo vnovčenh 57.611 turističnih bonov v skupni vrednosti blizu 8 milijonov evrov (7.751.578,97). Na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) smo povprašali, v katerih krajih po naši državi je bilo do nedelje izkoriščenih največ bonov, a odgovora še nimajo. Pravijo, da še pripravljajo statistične podatke. 

Inšpekcija preverja, postopki tečejo

Izvajanje unovčevanja in morebitne kršitve nadzira Tržni inšpektorat RS. Ta odgovarja: » Tržni inšpektorat RS že opravlja nadzore na teh področjih, so pa vsi še v teku, zato vam podatkov o ugotovitvah teh nadzorov (še) ne moremo posredovati. Lahko pa pojasnimo, da se največ prijav nanaša na zaračunavanje višjih cen v primeru plačila s turističnim bonom.«

Bonov sicer ni dovoljeno zamenjati za denar. 

Preberite še:

Izkoristimo bone in naredimo dvojno dobro delo (VIDEO)

Noben izmed turističnih ponudnikov, pri katerem je bil izkoriščen turistični bon oziroma vavčer, še ni prejel plačila s strani FURS. 
»Takole določa uredba: FURS izplača ponudniku storitev ali upravičencu sredstva unovčenega bona v znesku opravljene storitve v naslednjih rokih, vendar najpozneje v 30 dneh, in sicer:

– za bone, unovčene od 1. do 15. dne v mesecu, se izplačilo opravi do zadnjega dne v mesecu,
– za bone, unovčene od 16. do zadnjega dne v mesecu, se izplačilo opravi do 15. dne v naslednjem mesecu.«

Spomnimo, boni niso obdavčeni in ne štejejo v dohodek davčnega zavezanca. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije