VREME

Gorijo alarmi: prihajajo nalivi in sneg, morje bo poplavljalo

Do konca tedna bo pretežno oblačno. Snežna odeja v Julijcih se bo izdatno odebelila.
Fotografija: Ljubelj. FOTO: Dars
Odpri galerijo
Ljubelj. FOTO: Dars

Padavine se iz zahoda širijo proti vzhodu, ponekod močno snežo. Zaradi nevarnosti poplav in nalivov so vremenoslovci pri Agenciji RS za okolje (Arso) prižgali rdeči alarm za jugozahod države. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem od 8 do 12 stopinj Celzija.
 
Gladina morja ob slovenski obali je močno povišana. Morje bo v naslednjih urah poplavilo nižje dele obale v višini okoli 40 centimetrov, opozarjajo na Arsu. Sredi dneva bodo reke v jugozahodni Sloveniji pričele močneje naraščati. Popoldne in v noči na sredo bodo nekatere zlasti na južnem Primorskem poplavile, predvsem na območju slovenske Istre in Obale lahko tudi v večjem obsegu. Reke v porečju Vipave in na Notranjskem bodo poplavile na območju pogostih poplav.


 
Od popoldneva do srede zjutraj vremenoslovci pričakujejo predvsem na jugozahodu dolgotrajne in močnejše nalive. V kratkem času lahko pade 40 do 80 milimetrov padavin, kar je precej, sploh glede da so tla že sedaj zelo namočena, je pojasnila dežurna meteorologinja Katja Kozjek. Jutri dopoldne se bodo tam padavinske razmere umirilre padavine bodo oslabele, poplavljenosti pa bo manj.


 
Meja sneženja bo danes od 600 do 900 metrov, v Zgornjesavski dolini bo snežilo vseskozi, zapade lahko do pol metra snega. Drugod po Sloveniji bo deževalo, jutri pa se bo ohladilo, tako da lahko čez dan ponekod gre meja sneženja nižje. »Bo pa to moker sneg, snežna odeja se ne bo nabrala,« pravi Kozjekova. Ni pričakovati takega sneženja kot prejšnji teden, ko je pobelilo tudi nižine v osrednji Sloveniji. Tokrat bo po nižinah morda kakšna snežinka med dežjem.
 
Zaradi obilnega sneženja se bo predvsem v Julijskih Alpah povečala nevarnost snežnih plazov. Tam lahko zapade 40 do 80 centimetrov novega snega, proti Karavankam 30 do 50, v Kamniško-Savinjskih Alpah pa 10 do 30 centimetrov snega.
 
V četrtek in petek bo oblačno in ponekod megleno, občasno bodo še rahle padavine. V soboto bo prevladovalo oblačno, ponekod megleno ter povečini suho vreme. Tudi od nedelje do srede bo verjetnost padavin majhna. Največ sončnega vremena bo na Primorskem in v višjih legah. Po nižinah pa bo vsaj zjutraj in dopoldne megla ali nizka oblačnost. Krepila se bo temperaturna inverzija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije