POGAJANJA

Hude obtožbe za ministra: Pritlehno je grozil

Pogajanja se niso dobro začela.
Fotografija: Novi minister za zdravstvo Samo Fakin. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Novi minister za zdravstvo Samo Fakin. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Sestanek ministra za zdravje Sama Fakina z vsemi zdravstvenimi sindikati, ki je potekal v prostorih ministrstva, ni prinesel konkretnih dogovorov. Fakin je po sestanku v izjavi za medije napovedal, da bodo »uporabili številke in se odločali na podlagi podatkov«. Poudaril je, da ministrstvo za zdravje ne bo začelo pogajanj z zdravstvenimi sindikati, saj je zanje odgovorna vladna pogajalska skupina. Kot je dodal, še ni predvideno, da bi se posamezni ministri pogajali s posameznimi skupinami sindikatov.

Ob tem je minister dejal, da zahtev zaposlenih v zdravstveni negi v zvezi s kadrovskimi standardi in normativi ne more komentirati, saj se še mora podrobno seznaniti z zdajšnjim stanjem na tem področju. »Je pa to stvar pogajalskih skupin,« je opozoril in ocenil, da do težav prihaja tudi zato, »ker ponekod šepa organizacija, menedžment in upravljanje bolnišnic«.

Niso optimisti

»Nismo niti dobre volje niti optimistični,« pa je sestanek komentirala sindikalistka Slavica Mencingar. Dodala je, da kljub razočaranju nad sestankom z ministrom ne bi želela prehitevati z grožnjo stavke, »vendarle pa ta ni tako nerealna«.

»Mislim, da nam je pritlehno grozil glede standardov in normativov, kontrol, nadzora in tako naprej,« je bil kritičen predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič. Dodal je, da jim je minister napovedal nadaljevanje pogovorov, sami pa nameravajo novi vladi ter ministrstvoma za zdravje in za delo vendarle dati nekaj časa za iskanje rešitev.

Počivalška zanima stališče do plač

Sicer se je sestanka med ministrom in zdravstvenimi sindikati udeležil tudi vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek. Opozoril je, da sestanek ni bil namenjen vprašanju stavke. Kot je pojasnil, so ministra vprašali, kakšno je njegovo stališče do enotnega plačnega sistema: »Zatrdil je, da zastopa stališče vlade, da je treba ohraniti enotni plačni sistem.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije