KAJ SE DOGAJA?

Huda kadrovska kriza na otroški srčni kirurgiji? Čez noč odšel še en kirurg (VIDEO)

Je za otroke s prirojenimi srčnimi napakami v Sloveniji sploh še ustrezno poskrbljeno?
Fotografija: FOTO: Črt Piksi, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Črt Piksi, Delo

Po le dveh mesecih, ko je UKC zapustil vrhunski češki kirurg Roman Gebauer, je zdaj nepričakovano odpoved na programu otroške srčne kirurgije dal še kirurg Miha Weiss, ki ga je Gebauer izšolal.

Trenutno je na programu otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana zaposlen le še pediatrični kardiokirurg iz Beograda Igor Šehić.

Dr. Miha Weiss, srčni kirurg. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Dr. Miha Weiss, srčni kirurg. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

»V teh dveh mesecih smo se res trudili, da bi naredil korake naprej. Vodja samostojnega centra za otroško kirurgijo, v katerem bi delovalo 17 zdravnikov štirih različnih specialnosti, je bil dr. Weiss. Vanj smo polagali velike upe, da nam bo predlagal strukturiran dokument, da bi lahko uredili poslovnik in bi center lahko zaživel. Zato nas je toliko bolj prizadelo, ko sem bil včeraj informiran, da je dr. Weiss dal odpoved. Sredi bitke za izboljšave nas zapušča eden naših glavnih akterjev,« je na izredni tiskovni konferenci dejal generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug, ki je kritičen do Weissovega odhoda. »Osebno sem užaloščen, imel sem občutek, da smo se podpirali v ambicijah, da bi bil center maksimalno dober,« je dejal Jug. 

Na UKC Ljubljana obljubljajo, da bodo samostojni center izpeljali. Upajo, da jim bo nasproti prišel dr. Janez Vodiškar, ki dela v tujini. Ta je ocenil, »da je morda prišel čas, da tudi on Sloveniji vrne, kar mu je dala«.

Na leto potrebuje v Sloveniji okoli 120 otrok poseg zaradi prirojene srčne napake. Ob približno 20.000 rojenih otrok na leto se s prirojeno srčno napako rodi okoli 80 otrok. Weiss in Šehić sta bila po besedah vodilnih sposobna odpraviti okoli 80 odstotkov vseh napak, zato upajo, da bo tako ostalo tudi s tujo pomočjo. Če se jim bo pridružil dr. Vodiškar.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije