NALEZLJIVE OŠPICE

Huda bolezen pri nas: zaznali so nekaj primerov

V novembru so v Sloveniji ugotovili nekaj primerov ošpic.
Fotografija: Ošpice so lahko nevarne. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Ošpice so lahko nevarne. FOTO: Getty Images/istockphoto

Sredi novembra so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ugotovili nov primer ošpic pri odrasli osebi, ki se je okužila v tujini. Z znaki ošpic je zbolelo še pet odraslih, ki so bili z bolnikom v stiku v času kužnosti. Konec novembra so nato zabeležili še en primer ošpic, ki pa ni povezan s primeri iz obravnavanega izbruha.


Letos je bilo do sedaj v Sloveniji potrjenih 23 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih in dva pri tujcih. V Sloveniji je večina primerov ošpic vnesenih ali povezanih z mednarodnimi potovanji. Za njimi zbolijo predvsem necepljene osebe, ki prenesejo okužbo na nezaščitene osebe, kar povzroči izbruh ošpic.


Pride lahko do zapletov

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero so značilni vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in značilen izpuščaj. Zapleti zaradi te bolezni so lahko vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska in vnetje možganskega tkiva, so zapisali na spletni strani NIJZ. Smrtni izid je relativno redek.


Preberite še:

Panika na Hrvaškem: novi primeri ošpic, ogrožena tudi Slovenija
70 okuženih z ošpicami po bolniku v UKC?


Bolniki kužni skoraj 10 dni

Inkubacijska doba znaša okoli 10 dni. Bolniki postanejo kužni štiri dni pred pojavom izpuščaja in ostanejo kužni do štiri dni po pojavu izpuščaja. Ošpice se prenašajo kapljično, po zraku, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe, redkeje s prenosom prek sveže onesnaženih predmetov.

Na NIJZ svetujejo, da osebe, pri katerih se pojavijo bolezenski znaki, podobni ošpicam, ostanejo doma in se o nadaljnjih ukrepih posvetujejo s svojim zdravnikom, saj so ošpice ena najbolj kužnih nalezljivih bolezni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije