NADZOR NA MEJI

Hrvati tega ne bodo veseli: poglejte, kaj je napovedala ministrica Tanja Fajon

Bo Slovenija uvedla nadzor na meji po vstopu Hrvaške v schengensko območje?
Fotografija: Tanja Fajon. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Tanja Fajon. FOTO: Jože Suhadolnik

Slovenija je pripravljena na meji s Hrvaško po vstopu sosednje države v schengensko območje uvesti nadzor, ko ali če bo to potrebno, je po današnjem zasedanju zunanjih ministrov EU povedala slovenska ministrica Tanja Fajon. Slovenija si po njenih besedah ne želi, da bi s porastom števila nezakonitih prebežnikov postala nekakšen žep.

Ministrica je zaradi naraščajočega števila nezakonitih migrantov v EU dejala, da lahko za Slovenijo notranji nadzor, ki ga izvaja več držav članic schengna in je v nasprotju s pravom EU, predstavlja resen problem in velik izziv, posebej ker imamo že na meji z Avstrijo občasne notranje kontrole.

Ne želijo, da bi Slovenija postala žep za prebežnike

»Zdaj ko bo Hrvaška vstopila v schengen, si seveda ne želimo, da bi s porastom nezakonitih prebežnikov, priseljencev, beguncev Slovenija postala nekakšen žep,« je poudarila.

Ves čas zato opozarja svoje kolege v EU, da je treba v schengnu postaviti jasna pravila in omejiti notranji nadzor, če ta res ni potreben. Reforma, ki že nekaj let poteka, se mora resnično zgoditi, sicer bo schengen lahko resno ogrožen. Ministrica si ne želi, da bi bila širitev na Hrvaško, Romunijo in Bolgarijo neuspeh za vse, tudi za Slovenijo.

Povedala je, da Slovenija razmišlja tudi o uvedbi nadzora na meji s Hrvaško po njenem vstopu v schengensko območje. »Slovenija je pripravljena, da z naslednjim dnem, tednom, mesecem, ko bo to ali če bo to potrebno, tudi sama uvede notranje kontrole. Na to opozarjamo tudi v pogovorih s svojimi sogovorniki,« je na novinarski konferenci po zasedanju zunanjih ministrov EU povedala ministrica Fajon.

V schengen bodo vstopili predvidoma 1. januarja

O vstopu Hrvaške v schengensko območje bodo notranji ministri držav članic predvidoma odločali 8. decembra, pri čemer je pričakovati, da bodo podprli vstop slovenske južne sosede v schengen s 1. januarjem prihodnje leto.

Gradivo za zasedanje pripravlja notranje ministrstvo, vlada pa ga bo obravnavala v četrtek, je povedala zunanja ministrica. Notranje ministrstvo predlaga, da Slovenija podpre hrvaški vstop v schengen, pripravlja pa tudi enostransko izjavo o arbitražni razsodbi, je povedala ministrica. Gradivo bo najprej obravnavala vlada, nato pa še pristojni odbori državnega zbora.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije