ZA KAR DESETKRAT

Hrvati se na morju širijo v Slovenijo

TV Slovenija poroča, da hrvaški školjkarji širijo školjčišča v slovenskem delu Piranskega zaliva.
Fotografija: Seča, portoroška marina in Piranski zaliv iz zraka. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Seča, portoroška marina in Piranski zaliv iz zraka. FOTO: Jure Eržen, Delo

SEČOVLJE – Školjkarji iz hrvaškega Umaga so svoje školjčišče sredi Piranskega zaliva v slovenskih vodah od aprila lani povečali kar za desetkrat in ga še naprej povečujejo. Med nabiranjem školjk v slovenskem morju jih dosledno varuje hrvaški policijski čoln, slovenski policisti pa dogajanje le opazujejo, poroča TV Slovenija.

Eno leto po objavi razsodbe arbitražnega sodišča Slovenija in Hrvaška ostajata vsaka na svojem bregu, diplomatski pingpong se nadaljuje. Hrvaška še naprej dosledno uresničuje napoved, da arbitražne razsodbe ne bo upoštevala, navaja TV Slovenija.

Lani, tik pred razglasitvijo arbitražne razsodbe, sta umaška školjkarja sredi Piranskega zaliva postavila osem označevalnih boj. Do danes je tam zraslo ogromno gojišče školjk v polnem obratovanju, na morju je videti okoli 100 boj, pod njimi pa snope klapavic. Gojišče je več kot en kilometer oddaljeno od savudrijskega polotoka proti notranjosti zaliva, kar je, po poročanju televizije, »nesporno v slovenskem morju«.

Ob snemanju školjčišča se je čolnu televizijske ekipe približal tudi hrvaški patruljni čoln, za tem pa še slovenski patruljni čoln. Slovenski policisti so novinarski ekipi potrdili, da so hrvaške policiste opozorili, da se nahajajo v slovenskem teritorialnem morju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije