ŠTAJERSKA VARDA

Hrvati onemeli v Šiškovem paravojaškem taboru: To ni dobro!

Kamere so posnele dogajanje v Štajerski vardi, ki ji poveljuje Ivan Bolfek.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

SLOVENSKE KONJICE – »V Štajerski vardi je vse kot v pravi vojski. Pripadniki se učijo ravnati z orožjem, spoštovati morajo čine in imajo svojo reševalno službo. Alkohol je prepovedan in nič ni dovoljeno brez ukaza nadrejenega,« pripoveduje novinar, ki je obiskal tridnevni tabor za vojaško usposabljanje Štajerska varda nedaleč stran od Slovenskih Konjic. Reportažo so objavili v oddaji Potraga na hrvaški televiziji RTL.

Novinar je v taboru opazoval skupino 40 gardistov, ki so se učili vojaških spretnosti in urjenja. »Kot v taboru katere koli vojske na svetu,« je dejal novinar. Pri tem ne uporabljajo pravega orožja, temveč replike kalašnikovk in plinske puške.

FOTO: Leon Vidic, Delo
FOTO: Leon Vidic, Delo

»Učimo se osnov gibanja, maskiranja z barvami, listjem, raznim rastlinjem, da smo v naravi čim manj vidni. To so osnove. Potem se odpravimo globlje v gozd, kjer imamo praktični del usposabljanja,« pravi Andrej Šiško. Gardisti v treh dneh prepešačijo tudi več deset kilometrov. Vardi poveljuje general Ivan Bolfek.


Podobno kot v nekdanji Jugoslaviji?


Šiško je dejal, da je varda nastala, da bi se prebivalci Slovenije naučili vojnih znanj podobno kot v nekdanji Jugoslaviji. »Na koncu bomo ob policiji in slovenski vojski imeli ljudi, ki bodo sposobni braniti svojo domovino. Mi ne želimo prevzeti vloge slovenske vojske in policije, to ni bil nikoli naš cilj. Želimo biti le podpora tem profesionalcem. Mi nismo profesionalci, mi smo prostovoljci,« meni Šiško, ki si vendarle želi, da bi jim dala država pooblastila.

Štajerska varda. FOTO: Leon Vidic, Delo
Štajerska varda. FOTO: Leon Vidic, Delo

V tabor prihaja vse več ljudi z območja celotne Štajerske. Ker ljudje s težavo dobijo proste tri dni, razmišljajo o uvedbi enodnevnega tabora. »K nam prihajajo iz raznih razlogov. Nekateri zaradi emigrantske krize, drugi zaradi nezaupanja v slovensko policijo in vojsko. Bojijo se, da je Nato pred razpadom in da jih nihče ne bo mogel zaščititi.«


»To ni dobro. Vprašanje je, kaj stoji za tem«


Marinko Ogrec, politolog in strokovnjak za vojna vprašanja, je za RTL dejal, da takšen tabor ni primerljiv s primerom v nekdanji Jugoslaviji in da gre za model, ki ni dober. »Jugoslavija je imela edinstven sistem, ki je imel dve obrambni komponenti. Ena je bila operativna vojska JNA, druga je bila Teritorialna obramba, a obe sta bili pod isto vojaško komando. Ko govorimo o takšnem modelu, to ni dobro. Postavlja se vprašanje, kaj stoji za tem oziroma, kaj je naslednji korak takšne formacije, ki je v bistvu vojaška in bo vojaška. Manjka jim le orožje, da postanejo vojaška formacija. Dvojna vojska v eni državi je vsekakor slaba stvar,« pravi Ogrec in poudarja, da sta se Slovenija in Hrvaška odločili za model profesionalne vojske.

FOTO: Leon Vidic, Delo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije