AVTOMOBILIZEM

Hrvaški Musk z nekdanjim slovenskim ministrom do tovarne na Dolenjskem

Podjetje Primac Automobili bo s podjetjem nekdanjega ministra Sama Omerzela gradilo obrat za testiranje baterij in pogonskih sistemov, za kar sta dobila 3,4 milijona.
Fotografija: Rimac C. FOTO: Rimac Automobili
Odpri galerijo
Rimac C. FOTO: Rimac Automobili

Podjetje Rimac Automobili v Novem mestu odpira obrat za testiranje baterijskih in električnih pogonskih sistemov Hyper E-car Lab, je za hrvaški Jutarnji list potrdil Mate Rimac, ustanovitelj podjetja. Hrvaški Elon Musk, kot mu tudi pravijo, odpira obrat skupaj s tehnološkim podjetjem Lastinski inženiring, ki je v stoodstotni lasti nekdanjega slovenskega ministra za infrastrukturo v vladi Alenke Bratušek Sama Omerzela. Rimac pravi, da s slovenskim podjetjem že več let dobro sodelujejo pri razvoju elektrotehnike in da bodo to z obratom v Sloveniji še nadgradili.

»Lastinski inženiring nam je ponudil sodelovanje pri širjenju kapacitet, kar je smiselno ne samo za nas, ampak tudi za druge proizvajalce, ki bodo v novem obratu lahko testirali svoje pogonske sisteme,« je za omenjeni časopis povedal Rimac.

Zakaj gradijo obrat v Sloveniji in ne na Hrvaškem?

V Sveti Nedelji, kjer je sedež podjetja Rimac Automobili, že imajo obrat za testiranje, ki ga bodo še nadgradili, predvsem pa je razlog v sofinanciranju izgradnje obrata v Sloveniji, ki ga ponuja slovensko ministrstvo za gospodarstvo. Podjetji naj bi skupaj prejeli kar 3,4 milijona evrov, in sicer na razpisu v sklopu Slovenske strategije pametne specializacije, prek katere bo sofinanciranih 32 projektov, vsako podjetje pa bi lahko prejelo največ 5 milijonov evrov. V zameno za subvencijo morajo do leta 2021 razviti in vzpostaviti poligon za testiranje baterij.
 


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije