SCHENGEN

Hrvaški mediji: Hladna prha za Šarca iz Bruslja

Odhajajoči predsednik Evropske komisije Juncker je Hrvaški naredil uslugo.
Fotografija: Marjan Šarec in Andrej Plenković. FOTO: Delo, Reuters
Odpri galerijo
Marjan Šarec in Andrej Plenković. FOTO: Delo, Reuters

LJUBLJANA, BRUSELJ, ZAGREB, NEW YORK – Evropska komisija je v odzivu na izjavo slovenskega predsednika Marjana Šarca, da bi lahko sprejela politično odločitev o pripravljenosti Hrvaške za vstop v schengenski prostor, sporočila, da je »politično nepristranska«. Hrvaški Jutarnji list se je o tem odzivu Komisije razpisal v članku z naslovom Hladna prha iz Bruslja za slovenskega premierja: Takoj so mu odgovorili na njegovo negodovanje zaradi zelene luči za vstop Hrvaške v schengen. Iz komisije so Šarcu odgovorili še, da je primer Hrvaške in Slovenije na sodišču EU.

Jean-Claude Juncker se je zavzel za hrvaški vstop v schengen. FOTO: Reuters
Jean-Claude Juncker se je zavzel za hrvaški vstop v schengen. FOTO: Reuters
Šarec je ob robu zasedanja generalne skupščine ZN v New Yorku izrazil svoje nezadovoljstvo zaradi odločitve odhajajoče komisije, da se vprašanje izpolnjevanja tehničnih pogojev Hrvaške za vstop v schengen da na njen dnevni red. Odhajajoči predsednik komisije Jean-Claude Juncker naj bi to osebno obljubil hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću. Dobro znano je, da sta Juncker in Plenković v dobrih odnosih, tudi zaradi Junckerjeve desne roke Martina Selmayrja.
 
Preberite še:

Namesto pijanca Junckerja vlada »pošast«, prijatelj Hrvaške

Šarec je o tem, da bo o vstopu Hrvaške v schengen predvidoma 16. oktobra odločala še odhajajoča komisija (mandat se ji izteče 1. novembra), preden prevzame vajeti Ursula von der Leyen, napovedal, da bo v primeru političnega delovanja komisije politično delovala tudi Slovenija. Hkrati je zavrnil očitke, da Slovenija ni dovolj glasna pri uveljavljanju interesov glede Hrvaške.

»Vemo, da je imeti schengensko mejo izjemno zahtevno,« je poudaril Šarec in dodal, da ga skrbi, ker Hrvaška nima rešenega praktično nobenega mejnega vprašanja z nobeno državo. »Kako lahko potem zaobidemo ta vprašanja in je kar avtomatično nekdo primeren za vstop v schengen.« Veta Slovenije na Hrvaški vstop v schengen Šarec sicer ni neposredno napovedal. »Delovali bomo tako, kot je pravilno in v interesu Slovenije, a ne samo Slovenije, temveč tudi v interesu vladavine prava.«

Za vstop v schengen, prostor brez notranjega nadzora meja, ni dovolj pozitivna ocena Evropske komisije, ki govori samo o tehnični pripravljenosti države. Končno odločitev sprejmejo države članice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije