RAZMERE VSE SLABŠE

Hrvaška prebila novi mejnik, jo čaka rdeči seznam?

»Meja s Hrvaško bo danes tema na vladi,« nam je povedala Bojana Beović.
Fotografija: Mljet. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Mljet. FOTO: Roman Šipić, Delo

Julija je počitnice na Hrvaškem rezerviralo več kot 100.000 Slovencev. Po ocenah generalnega sekretarja slovenskega združenja turističnih agencij (ZTAS) Miša Mrvaljevića bi se število ljudi, ki bodo odšli na dopust prek slovenskih agencij na Hrvaško, lahko gibalo od 120.000 do 150.000 (v številko so vključeni tudi tujci). A epidemiološka slika Hrvaške se v teh dneh precej naglo slabša, zato je tudi vprašljivo, koliko teh rezervacij se bo na koncu realiziralo.


Hrvati so v zadnjih 14 dneh zaznali 866 okužb (v zadnjih 24 urah 69). Kazalnik 14-dnevne incidence na 100.000 prebivalcev, ki ga za tuje države izračunava slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in na podlagi katerega sodijo o (ne)varnosti držav, je danes prvič presegel vrednost 20 in po novem znaša 21,09 (za Slovenijo isti kazalnik znaša 9,43). Pomembno je vedeti, da je meja, do katere je NIJZ do nedavnega presojal, ali je država varna, bila 10. Na ravni EU je vrednost kazalnika za varne države resda nekoliko višja, in sicer so države do 20 vrgli v isti koš. A tudi to vrednost je Hrvaška presegla in se tako z novo vrednostjo v razred od 20 pa do manj kot 59,9, v katerem je denimo tudi Srbija, ki je na slovenskem rdečem seznamu držav (to pomeni, da je ob povratku obvezna karantena).

Na Hrvaškem se epidemiološka slika slabša. FOTO: A. L.
Na Hrvaškem se epidemiološka slika slabša. FOTO: A. L.




Na današnji novinarski konferenci je o poslabšanju epidemiološke slike na Balkanu govoril tudi Jelko Kacin. Med drugim je poslabšanje povezal z volitvami in dodal, da so bile včeraj tudi na Hrvaškem. V Srbiji imajo po volitvah imeli konkretno povečanje števila okuženih, kako bo na Hrvaškem, pa bo jasno v tednu ali dveh, ko mine inkubacijska doba. 

Predsednik vlade Janez Janša je v soboto napisal rešitve, ki jih vidi:

»Dokler ne bo na voljo učinkovitega zdravila ali/in cepiva zoper #COVID19, ima svet in mi z njim samo dve možnosti ukrepanja: 1. drastično ustavljanje javnega življenja, zapiranje meja, omejevanje stikov, depresija...
2. obvezna uporaba mobilne aplikacije za gibanje v javnosti.«

Razmere na Hrvaškem. FOTO: A. L.
Razmere na Hrvaškem. FOTO: A. L.

Sledilna aplikacije že dobiva zakonsko osnovo v enem od predlogov zakona. Zapiranje mej pa tudi ni izključeno, če sodimo po odgovoru vodje svetovalne skupine Bojane Beović. Vprašali smo jo, ali je po njenem mnenju smiselno zapiranje južne meje ali morebiti uvajanje karantene za vse povratnike. Beovićeva nam je odgovorila: »Meja s Hrvaško bo danes tema na vladi.«

Kakšna odločitev bo sprejeta, bomo torej kmalu videli.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije