NOVOSTI

Hrastove klopce za dolgo ljubezen

Objavljeno 05. april 2019 08.51 | Posodobljeno 05. april 2019 08.51 | Piše: Janez Petkovšek

Arboretum v Volčjem Potoku za letošnjo sezono pripravil več novosti.

Zakonca iz Podrečja sta na klopci ljubezni potrdila 44 let skupnega življenja. FOTO: Janez Petkovšek
V največjem slovenskem arboretumu v Volčjem Potoku so pripravili vrsto novosti. Te dni so tam zacvetele najzgodnejše narcise, v južnem delu so zasadili mini hrastov gaj, ob poti nasproti njega pa postavili tri klopce za zaljubljene. Tja so prestavili tudi junake iz otroških pravljic, v prostorih nekdanje uprave pa odprli cvetlični muzej iluzij.

image
Hrastov gaj, najnovejša donacija zavarovalnice Adriatic Slovenica za obiskovalce parka. FOTO: Janez Petkovšek
Predsednik uprave zavarovalnice Adriatic Slovenica Gabriel Škof in direktor arboretuma Aleš Ocepek sta posadila 12 hrastov različnih vrst (nižinski hrast, graden, panonski in rdeči hrast), pri čemer v hrastovem gaju prevladuje za Slovenijo najobičajnejši dob, ki pa so ga kmetje ob poljih in rekah že precej zredčili. Tudi klopce ljubezni nasproti gaja so iz hrasta, namenjene pa so zaljubljencem, ki si želijo dolge ljubezni, tako kot je dolgoživ hrast. In zakonca iz Podrečja s psom sta z velikim veseljem sedla na eno izmed njih ter priznala, da sta srečno poročena že 44 let.

Obiskovalci parka bodo vse do prvega maja lahko občudovali pol milijona narcis (koliko bo uvenelih, bo odvisno predvsem od temperatur), od sredine aprila se jim bodo pridružili prvi tulipani. Do konca prvomajskih praznikov jih bo skupaj odcvetelo dva milijona (350 različnih sort in nenavadnih imen, kot so Don Kihot, Versace, Poco Loco, Uncle Tom, Lambada itd.). Otroci lahko
image
Raste dvanajst novih hrastov. FOTO: Janez Petkovšek
že zdaj uživajo tudi v desetih cvetličnih iluzijah, ki jih je pripravil Muzej iluzij iz Ljubljane (tam jih imajo prek 40), pravljičnih junakih iz preteklih let in priljubljenih dinozavrih in morskih živalih v naravni velikosti.

Pasje igrišče maja

Na travniku v angleškem parku bodo uredili ograjeno pasje igrišče, saj je med številnimi obiskovalci (prodajo okoli 6000 letnih vstopnic) tam vse več takih s psi. Te bodo lahko njihovi lastniki spustili prosto tekati po igrišču že v maju.

Letos bodo prvič polno cvetele papeške bele vrtnice, ki so jih iz cepičev rož s papeških vrtov v Vatikanu že lani cepili na vrtnice v arboretumu. Konec avgusta bodo v parku predvajali film Dolina miru kot poklon režiserju Francetu Štiglicu in stoti obletnici njegovega rojstva, v arboretumu so namreč posneli del tega filma.
image
Trgovina s spominki in recepcija.FOTO: Janez Petkovšek

Še letos bo arboretum skupaj z Zavodom za varstvo kulturne dediščine izdelal projektno nalogo za arhitekturni natečaj za postavitev Souvanovega dvorca, ki je 300 let krasil park, a so ga leta 1944 požgali, nato pa nikoli več obnovili. Da bi zdajšnjo kuliso iz platna nadomestila replika iz kamna, se strinjajo tudi Souvanovi dediči. Zanjo bo treba prej zbrati vsaj dva milijona evrov.
2
milijona bi stala postavitev replike dvorca.
Deli s prijatelji