Hrane je dovolj za nekaj mesecev, vitamin D je pomemben

Omejevanje gibanja rešuje življenja. Okuženih 341 ljudi, med njimi 21 otrok.
Fotografija: Testirali so 10.980 ljudi, okužbo potrdili pri 341. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Odpri galerijo
Testirali so 10.980 ljudi, okužbo potrdili pri 341. FOTO: DEJAN JAVORNIK

V časih, ko vlada epidemija kot danes, je težko ohraniti optimizem, vedrino, biti srečen. Prav sreči je bil posvečen včerajšnji dan, temeljna človekova pravica je v tem času še posebno pomembna. Letošnja tema dneva sreče je srečnejši skupaj. Sreča je sicer odvisna od mnogo dejavnikov, tudi zdravja. Zaradi koronavirusa in bolezni covid-19 je zaskrbljenih kar 86 odstotkov vprašanih Slovencev, ki so sodelovali v javnomnenjski raziskavi družbe Valicon.

Da bi zdravje kar najbolj ohranili, je vlada zaostrila ukrepe. Med drugim sta prepovedani zbiranje in gibanje na javnih površinah. »Omejevanje gibanja je v temeljnem nasprotju z bistvom našega življenja in hotenja. Toda v tem trenutku je nujno, če želimo rešiti mnoga življenja,« je pojasnil premier Janez Janša. Odlok predvideva tudi nekaj izjem: dostop do službe, lekarn in bolnišnic ter najbližje trgovine z živili. Za kršitelje so predvidene globe, in sicer do 400 evrov. Za družine oziroma tiste, ki živijo v skupnem gospodinjstvu, omejitev gibanja na eno osebo ne velja: štiričlanska družina, na primer, ki je tudi sicer cele dneve skupaj, gre lahko skupaj na sprehod, če so vsi zdravi, seveda, pri tem pa naj se izogiba tesnejšim stikom z drugimi sprehajalci in se nikjer ne zadržuje. In ko smo ravno pri ukrepih: dobrih 60 odstotkov vprašanih meni, da so vladni ukrepi premalo strogi, kažejo rezultati javnomnenjske raziskave Valicona.

Bolezen pri otrocih blaga

Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri 341 ljudeh, opravili so 10.980 testiranj. Ker blago bolnih ne testirajo, je okuženih precej več. Trenutno je v UKC Ljubljana hospitaliziranih 23 pacientov, od teh jih je šest v enoti intenzivne terapije. V UKC Maribor je hospitaliziranih 11 ljudi, dva sta v intenzivni enoti in na respiratorju, na oddelku je 9 pacientov, od teh eden potrebuje dodatno oskrbo s kisikom. Do včeraj je bilo okuženih 21 otrok, so sporočili z UKC Ljubljana, nihče ne potrebuje hospitalizacije, bolezen poteka v blagi obliki. O okužbah poročajo iz šmarskega doma starejših pa iz izolske in soboške bolnišnice ter Maribora: pozitiven je mariborski podžupan, ki je sicer že od 7. marca odsoten in s sodelavci v kabinetu oziroma na občini ni imel stikov.
Otroci se šolajo na daljavo, šole samevajo, a po odredbi poveljnika civilne zaščite bo mogoče prostore zavodov s področja vzgoje in izobraževanja ter univerz in samostojnih visokošolskih zavodov porabiti za nastanitev zaposlenih v sektorjih kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti.

Državni zbor je sprejel zakon, ki začasno ustavlja roke v sodnih in upravnih zadevah ter prekinja postopke pozivov na prestajanje zaporne kazni. Podprli so zakon o interventnem ukrepu odloga plačil obveznosti kreditojemalcev, zeleno luč so prižgali ukrepu, s katerim se bo administrativno razbremenilo podjetja, ki se že soočajo s poslovno škodo. Zakon zagotavlja tudi proračunska sredstva za spopad z epidemijo. Poslanci so podprli zakon, na podlagi katerega se bo lahko v primeru zaostritve razmer zaradi epidemije zagotovilo nemoteno oskrbo s hrano – osnovnih živil je v Sloveniji dovolj za nekaj mesecev –, ter zakon, s katerim bo ob izpadu proizvodnje v času epidemije država podjetjem pomagala ohraniti delovna mesta. Če bodo delavce napotili na čakanje na delo doma, bo del stroškov za plače poravnala država. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije