ODZIV

Hojs udaril: To bo prispevalo k večji umrljivosti Slovencev

Minister za notranje zadeve meni, da odgovornosti ne bo prevzel nihče.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Višje sodišče v Kopru je, kot smo poročali, ustavilo postopek zoper moškega, ki mu je bil zaradi neuporabe zaščitne maske izdan plačilni nalog. Ob tem je na spletu ustavni pravnik Andraž Teršek navedel, da lahko vsi, ki so bili oglobljeni zaradi nenošenja obrazne maske, zahtevajo vračilo plačane globe. 
 

»Sodišča bodo prispevala k večji umrljivosti Slovencev«


Odločitev koprskega sodišča pa je za TV Slovenija komentiral notranji minister Aleš Hojs, ki je dejal, da je sodstvo že večkrat dokazalo, da si vladne ukrepe razlaga strogo črkobralsko. 

Preberite še: 
image_alt
Sodišče povozilo odloke vlade o nošenju mask: bo država vračala denar?


»Predvidevam, da bo ta sodba sodišča prispevala k večji umrljivosti Slovencev zaradi koronavirusa. Ne verjamem pa, da bi bi kdo iz sodišča zato prevzel odgovornost,« je še pristavil minister. 

 

Za vzpostavitev zakonitih podlag ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa


V Pravni mreži za varstvo demokracije pa so vlado pozvali, naj pripravi spremembe zakona o nalezljivih boleznih, ki bodo zakonita podlaga za ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Spomnili so namreč na zgoraj omenjeno sodbo koprskega višjega sodišča, sa je sodišče po navedbah pravne mreže pojasnilo, da se v slovenskem pravu prekršek predpiše z zakonom, vsebino posamezne določbe pa se lahko dopolni z odlokom, ki ga izda vlada ali posamezen minister. Določba v zakonu predstavlja 'blanketno normo, odlok pa dopolnilno normo'.

Pri tem mora drugi predpis, na katerega napoti blanketna norma, ostati v okviru napotitve. Če bi namreč drugi predpis širil polje kaznivosti, kot ga je začrtal materialni predpis, ki določa prekršek, bi šlo za razširjajočo razlago, ki v kaznovalnem pravu ni dopustna.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije