MIGRACIJE

Hojs napovedal spremembo na meji s Hrvaško

Dela bi se lahko začela v dveh do treh tednih.
Fotografija: Hojs je napovedal postavljanje dodatne ograje. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Hojs je napovedal postavljanje dodatne ograje. FOTO: Leon Vidic, Delo

Notranji minister Aleš Hojs je ob robu obiska savinjske regije v zvezi z obvladovanjem migracij dejal, da so v zaključni fazi podpisa pogodbe za postavitev novih več deset kilometrov ograje na južni meji. Računa, da jo bodo začeli postavljati v roku dveh do treh tednov.

Hojs je ob tem dodal, da podatki obveščevalcev po njegovem sicer ne kažejo na večji migrantski val zaradi novonastalih razmer v Afganistanu. To je po njegovih besedah tudi posledica dejstva, da so notranji ministri EU sprejeli odločitev, da vrat niso na široko odprli, pač pa bo Evropa pomagala le tistim, ki pomoč potrebujejo, torej ranljivim skupinam, ženskam in otrokom.

Slovenija je na t. i. balkanski migrantski poti proti zahodni in osrednji Evropi. Po podatkih policije je bilo v prvih sedmih letošnjih mesecih 4.495 nezakonitih vstopov v Slovenijo, kar je 70 odstotkov manj kot v istem obdobju lani, ko jih je bilo 7.577. Največ nelegalnih migrantov je iz Afganistana, Pakistana in Bangladeša.

Žičnato ograjo na meji s Hrvaško je med migrantsko krizo leta 2016 začela postavljati tedanja vlada pod vodstvom Mira Cerarja. Doslej so postavili okoli 200 kilometrov ograje.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas