ZASLIŠANJE V DRŽAVNEM ZBORU

Hišna preiskava pri Počivalšku: vnaprej obveščen, da prihajajo, našli naj bi celo navodila?!

Izpoved priče Igorja Kekca presenetila, a ni mogel razkriti vsega.
Fotografija: Zdravko Počivalšek. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek. FOTO: Jure Eržen, Delo

Pred več kot letom, 30. junija 2020, so ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku na vrata potrkali preiskovalci in izvedli hišno preiskavo. Na današnji preiskovalni komisiji državnega zbora o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov (imenujejo jo tudi Medvedova komisija, saj ji je predseduje Rudi Medved) so zaslišali nekatere priče, med njimi tudi vodjo preiskav na NPU Igorja Kekca. Ta je potrdila, da so ugotovili, da je bil minister o preiskavah vnaprej obveščen, poroča 24ur.com. Ker gre za predkazenski postopek, o tem ni mogel povedati več.

Sledilo je tudi vprašanje, ali drži, da so pri ministru našli listek z navodili, kako ravnati v primeru hišne preiskave, a tega ni zanikal niti potrdil. Razkril pa je, da minister svojega mobilnega telefona ni želel sam odkleniti, zato je bila pridobljena odredba sodišča, telefon pa je bil poslan v tujino na odklepanje: »Telefon je bil odklenjen in, kolikor vem, je tudi prišel nazaj.

image_alt
Minister Počivalšek: V resnici nisem bil priprt, odstopiti ne nameravam (VIDEO)

image_alt
Po preiskavah se je na facebook profilu Počivalška pojavil ta zapis (FOTO)

Zdravko Počivalšek ga je obtožil, da je lagal

Popoldne se je na izpoved Kekca odzval minister za Počivalšek: »Vodja preiskave na NPU Igor Kekec je na današnjem zaslišanju pri preiskovalni komisiji državnega zbora lagal glede tega, da naj preiskovalcem ne bi dal gesla za odklepanje telefona in so ga zato poslali na odklepanje v tujino.« Pojasnjuje, da ga glede tega osebno nihče ni kontaktiral, da pa so vsa gesla pridobili od njegovega pooblaščenca. »Ko so mu dejali, da imajo težave z odklepanjem telefona, jih je usmeril na ustrezne službe na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, saj je šlo za službeni telefon.«

»Poleg tega je g. Kekec javnost zavajal tudi glede odredbe, ki naj bi bila podlaga za to, da so službeni telefon ministra nato v odklepanje poslali tujemu zasebnemu podjetju. Odredba, ki je bila meni vročena, namreč dopušča izvedbo preiskave telefona izključno strokovno usposobljenim osebam slovenske policije,« je dodal.

Počivalška pa čudi, da vodja preiskave na NPU javno komentira odprte predkazenske postopke, v katerih dejstva niso v celoti razčiščena: »Edini podatek o hišni preiskavi sem dobil od odgovorne urednice Pop TV Tjaše Slokar Kos. Verjetno bi bilo koristno njo vprašati, od kod ji te informacije. Sicer pa se je v preteklosti že pogosto izkazalo, da je imela ta televizijska hiša notranje informacije o preiskovalnih aktivnostih NPU.«

»V moji dolgi karieri menedžerja nimam ene same črne pike, zato me še toliko bolj bolijo vse laži, ki sem jih bil deležen zaradi vstopa v sedanjo koalicijo. Od preiskovalcev pričakujem, da se namesto javnega komentiranja zadeve osredotočijo na svoje delo in bodisi zaključijo postopek ali pa pridejo na dan z argumenti in dokazi,« je zaključil.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas