KANDIDAT

Han končno sporočil odločitev, Janša pa: »Živi bili, pa videli ...«

Odločen in pripravljen je kandidirati za predsednika SD na sobotnem kongresu stranke.
Fotografija: Matjaž Han. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Matjaž Han. FOTO: Črt Piksi

Minister za gospodarstvo in dolgoletni vidni član SD Matjaž Han je tudi uradno potrdil, da je odločen in pripravljen kandidirati za predsednika SD na sobotnem kongresu stranke. Dejal je, da si želi povezati stranko, pri njegovem vodenju pa bo v ospredju ekipa, saj da stranka potrebuje moment enotnosti.

image_alt
V SD od Goloba pričakujejo spoštovanje odločitev stranke

»Deloval bi proti sebi, če bi v življenju sprejemal prenagljene odločitve,« je dejal ob dejstvu, da je kandidaturo najavil le dan pred kongresom. »Vsaka stvar v življenju mora na neki način dozoreti,« je pojasnil in poudaril, da ga je h kandidaturi v zadnjih dneh nagovorilo članstvo.

Dodal je, da morajo biti k temu zavezani vsi, ki se bodo na tem kongresu borili za predsednika SD, ne glede na to, kdo bo na koncu zmagal.

Izpostavil je tri zaveze – povezati vse v stranki, ekipno delovanje in povezanost z ljudmi.

Že obvestil protikandidate in predsednika vlade

O svoji odločitvi je pred javnostjo obvestil protikandidate – vodjo poslanske skupine SD Janija Prednika, župana Ajdovščine Tadeja Beočanina in evropskega poslanca Milana Brgleza – ter predsednika vlade Roberta Goloba.

Fajonova: Han zagotovo nekdo, ki uživa veliko priljubljenosti tako znotraj članstva kot v Sloveniji

Aktualna predsednica Tanja Fajon, ki se od vodenja stranke po kongresu poslavlja, si na čelu SD želi nekoga, ki bo gradil na temeljni ideji socialne demokracije, obenem pa »bo uspel čim bolj poenotiti in povezati stranko in bo tudi operativen človek terena«.

V tej luči ceni vse, ki so se podali v tekmo za predsednika stranke, je pa Han »zagotovo nekdo, ki uživa veliko priljubljenosti tako znotraj članstva kot v Sloveniji, izkazal se je kot minister, je človek terena, je operativen, tako da cenim tudi to njegovo potezo v zadnjem trenutku«.

Na vprašanje, ali bo kandidirala na evropskih volitvah, pa ni odgovorila, saj odločitev stranke še ni sprejeta. Si pa želi voditi ministrstvo za zunanje zadeve še naprej.

Prvak SDS, Janez Janša je Hanovo odločitev komentiral takole: »Hm. Živi bili, pa videli. Doslej so tisti, ki si lastijo SD  in postavljajo njene predsednike, delovali ravno obratno. Delili, etiketirali, izključevali.

Ko je Borut Pahor hotel malo drugače, so ga hitro naravnali, nato pa zamenjali

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije