NEVARNO!

Grozljivo: v slovenskem kebabu odkrili salmonelo

Objavljeno 06. februar 2019 16.34 | Posodobljeno 06. februar 2019 21.52 | Piše: T. V.

Urad za varno prehrano ukazal umik oziroma odpoklic izdelkov.

Simbolična fotografija. FOTO: Reuters
LJUBLJANA – Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je prejela delno poročilo o mikrobiološkem preizkušanju mesnih pripravkov, ki so v Slovenijo prišli iz Poljske. Ob mikrobiološki analizi mesnih pripravkov, ki jih je izvedel Nacionalni veterinarski inštitut, je bila ugotovljena prisotnost bakterije Salmonella spp ter higienskega indikatorja E.coli. Na podlagi rezultatov je uprava od dveh slovenskih distributerjev zahtevala odpoklic in umik teh serij mesnega pripravka (kebaba).

Vzorčenje je bilo izvedeno v skladu z uredbo (ES) št. 2073/2005 o mikrobioloških kriterijih za živila, in sicer v petih podenotah. Živilo je glede na kriterije določene v uredbi ocenjeno kot nevarno.
 
Podrobni podatki o neskladnih živilih so razvidni v nadaljevanju: 
Goveji kebab iz mletega mesa
Proizvajalec: Dunya Doner kebab s.p. zoo, Przemystowa 3, Zduny, Poljska , vet. št. obrata: PL30120301 WE
Lot: 13122018 802
Distributer: Dunya kebab d.o.o., Litostrojska 56, Ljubljana
Potrjena: higienski indikator Escherichia coli in Salmonella enterica, subspecies enterica, serotipizacija še poteka.
 
Živilo je bilo proizvedeno 13. 12. 2018 in v količini 1001 kg dobavljeno v Slovenijo dne 18. 12. 2018. V času vzorčenja dne 1. 2. 2019 s strani UVHVVR se je nosilec dejavnosti odločil za začasno zadržanje preostanka pošiljke (490 kg) do prejema izvidov. Danes je UVHVVR z izvidi seznanila nosilca dejavnosti, ki je na podlagi teh informacij pričel z obveščanjem svojih strank oz. postopkom umika/odpoklica.

Goveji doner kebab
Proizvajalec: Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo, vet.št.obrata: PL30214101 WE
Distributer: Alebon d.o.o., Letališka 29a, Ljubljana
Lot: 19. 12. 2019
Potrjena: higienski indikator Escherichia coli ter patogena bakterija Salmonella enteritidis.
 
Živilo je bilo proizvedeno 19. 12. 2018 in v količini 175 kg dobavljeno v Slovenijo dne 9. 1. 2019. Živilo je UVHVVR vzorčila dne 1. 2. 2019. Danes je UVHVVR z izvidi seznanila nosilca dejavnosti, ki je na podlagi teh informacij pričel z obveščanjem svojih strank oz. postopkom umika/odpoklica.

Spornega poljskega mesa ni v Sloveniji

Iz UVHVVR so sporočili še, da so na podlagi dokumentacije, prejete od nosilca živilske dejavnosti (NŽD), pri katerem so zadržali pošiljke, za katere so sumili, da prihajajo iz sporne klavnice ugotovili, da meso ne izvira iz sporne poljske klavnice Elkopol, kjer so klali in prodajali meso domnevno bolnih živali kot neoporečno. Da imajo to meso, so potrdili v Panviti, pri tem pa poudarili, da je glede na dokumentacijo neoporečno.

Inšpektorji UVHVVR so vso dokumentacijo preučili, jo primerjali z oznakami na pošiljki in ugotovili, da je pošiljka 15 ton v Slovenijo 19. septembra lani prišla iz razsekovalnice, ki so jo poljske oblasti notificirale kot tisto, ki je distribuirala meso iz sporne klavnice. Po preučitvi dokazov o sledljivosti pa je zaključeno, da pošiljka obreznin ne prihaja iz sporne klavnice. Pošiljka je bila vzorčena in vzorci so bili poslani v mikrobiološko in kemično analizo.
Povezane vsebine
Deli s prijatelji