KRŠITEV ZAKONA

Greste na plažo? Ne pozabite na osebno izkaznico

Posameznik, ki pri sebi nima osebnega dokumenta, lahko plača kazen od 50 do 200 evrov.
Fotografija: FOTO: Moni Černe
Odpri galerijo
FOTO: Moni Černe

LJUBLJANA – Naj vas ne doleti kazen, kot je kubanske plesalce, ki jim je nedavno v Bovcu policija napisala plačilni nalog, ker s seboj niso imeli osebnega dokumenta. Zakon o osebni izkaznici namreč veleva, da mora imeti slovenski državljan identifikacijski dokument vedno pri sebi.

Toda kaj pa v teh vročih poletnih dneh, ko se ljudje hladijo ob morju in rekah, se podajajo na različne turistične aktivnosti, v hribe, na kolo ... Policija pravi: brez izjem, osebni dokument je treba imeti vedno pri sebi.

»Seveda je logično, da v samem jezeru, morju, ob plavanju nekdo ne bo imel s sabo dokumenta, ga pa potrebuje za odhod do omenjene plaže, okolja,« so na naše vprašanje odgovorili pri Generalni policijski upravi (GPU). »Tudi pri potovanju v hribe oseba potrebuje osebno izkaznico, saj posameznik lahko v vsakem primeru vstopa v neke pravne posle, kjer se mora izkazati z identifikacijskim dokumentom. Ne nazadnje je zakon o prijavi prebivališča posebej določil, da morajo tudi v gorskih ali planinskih kočah ob prijavi prenočišča ponudniki uporabiti osebno izkaznico za vnos podatkov,« so še zapisali. Enako velja za vse ostale počitniške aktivnosti.

Kdaj osebne izkaznice ne potrebujemo?

Je kdaj posameznik 'oproščen' nošenja osebne izkaznice? Predstavnik za stike z javnostjo pri GPU Drago Menegalija nam je postregel še z nekaj primeri: »Oseba ne potrebuje pri sebi osebne izkaznice v primeru, ko ima na določenem prostoru drug dokument, s katerim izkazuje svojo identiteto. Na primer, zaposleni v posameznem podjetju potrebujejo za vstop različne kartice, pri čemer imajo na kartici tudi fotografijo.«
 
In še: »Nekdo, ki dela na gradbišču v delovni obleki, osebne izkaznice logično nima pri sebi. Po navadi ima dokument shranjen v vozilu v bližini gradbišča ali pa v garderobni omari. Če policisti opravijo nadzor na gradbišču, ga dejansko in formalno nima pri sebi, je pa dokument hitro dosegljiv, kar predstavlja enega od primerov, ki so mišljeni s to zakonsko izjemo.«
 
Sicer pa zakon o osebni izkaznici tudi določa, da se posameznik, ki pri sebi nima osebnega dokumenta, lahko kaznuje z globo od 50 do 200 evrov.  

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije