KJE NAPOLNITI REZERVOAR

Greste na dopust z avtom? Tako lahko pri gorivu privarčujete tudi do 38 odstotkov denarja

Preverili smo cene goriva v soseščini. Najdražjega točijo Italijani, najcenejšega pa Hrvati.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Bigtunaonline, Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Bigtunaonline, Getty Images/Istockphoto

Od polnoči veljajo nove cene goriv zunaj avtocestnega odseka, kjer jih določa država. Liter bencina 95 stane 1,39 evra, dizla pa 1,421 evra. Bralci ste nas opozorili, da je gorivo ponekod v soseščini gorivo bistveno cenejše. A ne povsod.

Pri južnih sosedih Hrvatih nove cene goriva veljajo od danes, tako kot pri nas. Bencin stane 1,32 evra (sedem evrocentov manj kot pri nas), dizel pa 1,23 evra. Liter zadnjega je kar 19 evrocentov cenejši. Pri 50 litrih to pomeni slabih deset evrov manjši izdatek kot če bi rezervoar polnili pri nas.

Pojdimo na sever. Če greste k Avstrijcem, rezervoar raje napolnite doma: natočeni liter bencin 95 stane 1,614 evra za liter (22 centov dražji kot pri nas), dizla pa 1,562 evra (14 centov dražji kot pri nas), kažejo podatki AMZS.

Gorivo je pri nas cenejše tudi kot na Madžarskem ali v Italiji. Na Madžarskem je bencin dražji deset centov za vsak kupljen liter, dizel pa slaba dva centa. Cene v Italiji, so v primerjavi z našimi, zares visoke: liter bencina stane malenkost manj od dveh evrov, to je 1,918 evra (52,8 evrocenta več kot pri nas, kar pomeni, da je 38 odstotkov dražji!), dizla pa 1,769 evra (34,8 evrocenta več kot pri nas ali skoraj četrtino dražji).

Vsekakor, če vas pot ne vodi na Hrvaško, ampak k drugim trem sosedam, je smiselno rezervoar napolniti pri nas.

Mimogrede: ste opazili, da je dizel pri nas dražji od bencina, medtem ko je v Avstriji, na Hrvaškem, v Italiji in na Madžarskem ravno obratno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije