V PIRANU SO SE OGLASILE SIRENE

Gregorčič o morebitnem koncu zime: Svizec je videl svojo senco

Občutek mraza bo še krepil veter.
Fotografija: Prihaja sončno, a zelo mrzlo vreme. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Prihaja sončno, a zelo mrzlo vreme. FOTO: Jure Eržen, Delo

Danes bo oblačno in deževno, le na območju Julijskih Alp bo lahko snežilo do dolin. Popoldne bodo nastale tudi posamezne nevihte. Ob morju bo pihal jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, v alpskih dolinah malo nad 0, na Primorskem do 14 stopinj Celzija, napoveduje Agenciji RS za okolje (Arso).



Ponoči bo dež tudi ponekod po nižinah prešel v sneg, a bodo padavine slabele in do jutra že večinoma ponehale. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od –4 do 1, na Goriškem in ob morju okoli 5 stopinj Celzija.


 
Dežurni vremenoslovec Arsa Brane Gregorčič je razkril, da bo na vzhodu  in jugu Slovenije do pet centimetrov snega, v osrednjem delu Slovenije med nič in dvema centimetroma, na Kočevskem mogoče 10 centimetrov. »Večina padavin bo danes v toplem zraku kot dež, ponoči se bo začelo hladiti in dež bo začel od severovzhoda prehajati v sneg. Preden bi zares padlo več snega, pa bodo padavine že prenehale,« je pojasnil. V gorah bo danes nekaj novega snega, kakšnih 10 do 20 centimetrov, potem pa bo tudi tam močno pritisnil mraz: »Morda bo celo premrzlo za smučanje, odvisno, koliko je kdo občutljiv, ker bo tudi malo vetra. To bo polaren mraz z vetrom, ko je suh zrak. Bo pa sonce.«

Do –15 stopinj

Branko Gregorčič. FOTO: Leon Vidic, Delo
Branko Gregorčič. FOTO: Leon Vidic, Delo
V četrtek bodo najvišje dnevne temperature od –1 do 4, na Primorskem do 10 stopinj Celzija, nato pa bo pritisnil mraz. Arktični mraz, ki je zajel države Beneluksa, Nemčijo in Poljsko pa tudi Veliko Britanijo in baltske države, prihaja tudi nad naše kraje in s seboj prinaša temperature pod lediščem. Najhladneje bo konec tedna. V petek, soboto in nedeljo bo večinoma jasno in med –5 in –10, v mraziščih tudi do –15 stopinj Celzija, čez dan pa malenkost pod ničlo, napoveduje Gregorčič. Jasno in mrzlo bo predvsem čez vikend, pa tudi v prvi polovici prihodnjega tedna ne bo kakšne bistvene otoplitve. Kakšen teden mraza bi se znalo narediti, dodaja.
 
Trend naj bi se od sredine naslednjega tedna počasi navzgor obrnil, a to še ni čisto gotovo. Padavin pa ni videti vsaj teden dni, obljublja Gregorčič.

Zadnji zdihljaji zime?

Bo potem konec zime? »Februar je še zimski mesec in svizec je videl svojo senco,« se je pošalil Gregorčič, pri tem pa imel v mislih slavnega ameriškega svizca Phila, ki je v začetku meseca pokuka in svojega brloga ter videl svojo senco, kar po tradiciji pomeni, da zime še ne bo konec. Menjajo se topla in hladna obdobja, z današnjim dnem se končuje toplo obdobje, prihaja pa teden podpovprečnih temperatur, kar pa je za ta čas običajno, včasih je bilo tega še več. Proti koncu februarja bo verjetno šlo počasi v smeri višjih temperatur, za napoved, kako kako hitro oziroma počasi, pa je še prekmalu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije