USTANOVNA SEJA Z NOVIM SVETOM KONČANA

To meni Hribar o Grahu Whatmoughu: Ta človek je »ljigavac«

Sestal se je novi 17-članski svet RTV SLO in začel delo. Za predsednika sveta RTV SLO izvoljen Goran Forbici.
Fotografija: Sašo Hribar. FOTO: Rtv Slo
Odpri galerijo
Sašo Hribar. FOTO: Rtv Slo

Pozno popoldan se je na ustanovni seji sestal novi 17-članski svet RTV SLO in začel delo. Po sklepu ustavnega sodišča o odpravi delnega zadržanja je novi zakon spet v celoti zaživel. Nalog, ki čakajo svetnike, ni malo, med prvimi koraki članov novega sveta bo imenovanje štiričlanske uprave, ki bo vodila zavod namesto generalnega direktorja.

Prvi sestanek komisije bo v torek ob 13. uri v tajništvu sveta.

Še pred začetkom današnje seje se je sicer zapletlo. Svetniki namreč niso mogli začeti seje, ker na njej ni bilo prisotnega sklicatelja seje, v. d. generalnega direktorja RTV SLO Andreja Graha Whatmougha. Po začetnem zapletu so se svetniki dogovorili, da bo do izvolitve predsednika sveta RTVS sejo vodila Ilinka Todorovski.

Grah Whatmough je sicer tik pred začetkom seje na twitterju novemu svetu RTVS zaželel »uspešen mandat, zaznamovan z obilo modrosti, strpnosti in pluralnosti«. Hkrati se je dosedanjemu programskemu in nadzornemu svetu zahvalil za opravljeno delo.

Andrej Grah Whatmough. FOTO: Voranc Vogel
Andrej Grah Whatmough. FOTO: Voranc Vogel

Sejo je spremljal ves čas.

Sašo Hribar, predstavnik sveta, je ob tem dejal:» Izražen je namen, vse je bilo načrtovano. Predlagatelj spremlja sejo preko televizijskega ekrana in preko tvita. Ta človek je 'ljigavac'. In med pavzo, da nas snemajo, to je nesprejemljivo, kar si je televizija dovolila ta večer.«

Predsednik sveta RTV SLO je izvoljen

»Poslovnik smo pripravili v neki nuji in ga zato lahko dopolnimo in spremenimo. To je interni dokument in ni zabetoniran.« Poslovnik je bil sprejet. Sprejeli so dnevni red in izvolili predsednika in namestnico sveta RTV SLO.

Glasovanje o kandidatih je bilo javno. Za predsednika sveta RTV SLO je izvoljen Goran Forbici: »Hvala za zaupanje. Upam, da ga bom upravičil pred javnostjo, to hišo in pred parlamentom.«

Za namestnico so izvolili Špelo Stare iz Društva novinarjev Slovenije. »Hvala za zaupanje. Prvič sem v takem organu in verjamem, da bomo delali konstruktivno in prišli do sklepov, ki jih od nas javnost pričakuje.«

Za predsednika sveta RTV SLO je izvoljen Goran Forbici, za namestnico Špela Stare. FOTO: Rtv Slo
Za predsednika sveta RTV SLO je izvoljen Goran Forbici, za namestnico Špela Stare. FOTO: Rtv Slo

Ker pooblastila za vodenje seje od v. d. direktorja ni imel nobeden, sejo pa vedno vodi predsedujoči, so za predsedujočo določili in zanjo glasovali. To je bila Ilinka Todorovski. Vsi so bili za.

Ilinka Todorovski. FOTO: Rtv Slo
Ilinka Todorovski. FOTO: Rtv Slo

Na začetku seje je bilo 16 navzočih od 17, zato je bila seja sklepčna. In sedemnajsti se je pred sejo opravičil.

Sejo bodo vodili po dnevnem redu. Robert Pajek je predlagal razširitev dnevnega reda.

»Malo se še lovimo, a bo seja stekla tako, kot mora. Sklep RTV SLO je konstituiran. Klicatelj se je ni udeležil, vodimo jo sami po najboljših močeh,« je povedla Ilinka Todorovski.

Sašo Hribar, predstavnik sveta, je ob tem dodal: »Naredimo vse, kar bo v naši moči, da vršilca dolžnosti vidimo čim manjkrat. Projekt Panorama je bil že na začetku zgrešen. Na razpisih so se javili ljudje, ki so želeli delati pred kamero, ne novinarji. In zahtevamo evalvacijo projekta, katerega so hoteli postaviti na ruševinah informativnega programa. Naredili so ruševine in postavili nove. Čutim, da tukaj danes na seji ni politike, ampak velika odgovornost. Ni časa za hece niti za novo upravo. Tržišče nas gleda. Pričakujejo določene oddaje, ki jih bomo dali nazaj na program, in pričakujejo nekaj novega. Ni več hecev, začeti bo treba delati.«

Začasno prekinjena

V petnajstih dneh po ustanovni seji mora svet opraviti razpis za člane uprave, kar lahko pomeni, da lahko v kratkem pričakujemo niz sej novega sveta.

»Zamenjava vodstva se bo zgodila, to ni vprašanje. Tisti, ki ostajajo tukaj ali prihajajo, bodo imeli pred seboj res težko nalogo,« je za dnevnik televizije povedal v. d. generalnega direktorja RTV SLO Andrej Grah Whatmough.

A na sejo ni prišel, zato je le-ta začasno prekinjena za 15 minut.

Sejo so začasno prekinili.  FOTO: Rtv Slo
Sejo so začasno prekinili.  FOTO: Rtv Slo

V. d. generalnega direktorja RTV SLO ni prišel na sejo, ki jo je sklical, njegova pisarna je zaklenjena, namesto njega pa je prišel vodja pravne službe javne RTV Drago Zadergal, ki je želel podati pojasnila, a članov sveta niso zanimala.

Kje se je zalomilo

Na vprašanje novinarke v dnevniku na televiziji, kje se je ob odhodu najbolj zalomilo, je v. d. generalnega direktorja povedal, da je prišlo do ukinitve določenih oddaj in do preusmeritve virov. »Zdaj ko gledam nazaj, bi bilo potrebno narediti te spremembe počasneje in z nekoliko več preudarka.« Prav na to ga je še pred stavko upravičeno opozoril kolektiv televizijskega informativnega programa, poroča Televizija Slovenija.

Ustavno sodišče objavilo ločena mnenja

Ustavno sodišče je objavilo ločena mnenja o odpravi zadržanja novele zakona o RTVS. Sodniki poudarjajo, da sodišče ni v krizi. A so tudi kritični. Rok Svetlič pravi, da so izigrali zakon in da novela v delu ne bo dočakala ustavne presoje. Špelca Mežnar pa ob kritiki obstrukcij meni, da je standard za imenovanje ustavnih sodnikov prenizek.

Dobršen del seje

Dobršen del seje so sicer namenili razpravi o pripravi javnega razpisa za imenovanje predsednika štiričlanske uprave, ki bo v skladu z novelo zakona o RTVS, o kateri mora sicer dokončno presoditi še ustavno sodišče, upravljala in vodila javni zavod. V komisijo za pripravo razpisne dokumentacije je svet RTVS imenoval Ilinko Todorovski, Gregorja Drnovška, Gajo Brecelj, Andraža Vehovarja, Andreo Bartoleja, Klaudijo Sedar, Boštjana Ogrisa, Gorana Forbicija in Špelo Stare.

Obenem so se svetniki strinjali, da je javni razpis za predsednika uprave smiselno pripraviti čim prej, a hkrati dopustiti dovolj dolg rok, da se bodo nanj prijavili najboljši možni kandidati. Hkrati so sprejeli sklep, s katerim so v. d. generalnega direktorja Andreju Grahu Whatmoughu naložili, da svetu zagotovi vso potrebno pravno in strokovno pomoč pri pripravi razpisa za novo upravo.

Svet RTVS je s sprejetimi sklepi v. d. generalnega direktorja naložil tudi, da predsedniku sveta vsakodnevno poroča o vseh naročilih v višini nad 20.000 evrov, o vseh podpisanih evidenčnih listih za sklenitev pogodb, vseh podpisanih obrazcih za odobritev delovnega mesta, vseh obrazcih o končni izbiri kandidata in o vseh podpisanih pogodbah o zaposlitvi, tako v primeru prerazporeditev zaposlenih kot za nove zaposlitve, in vseh ostalih kadrovskih zaposlitvah.

Sprejeli mnenje

Beseda je na seji tekla tudi o realizaciji finančnega in programskega produkcijskega načrta. Svet je ob tem sprejel sklepe, s katerimi je v. d. generalnega direktorja naložil, da najkasneje do 20. junija pripravi poročili o poslovanju in realizaciji programsko-produkcijskega načrta (PPN) od januarja do maja 2023, vključno s poslovanjem do konca leta.

Člani sveta RTVS so tudi sprejeli mnenje, da javno naročilo o merjenju gledanosti, poslušanosti in branosti za dobo pet let po sklopih v višini sedem milijonov evrov ni tekoči posel. Ob tem so sprejeli sklep, s katerim pozivajo v. d. generalnega direktorja, naj do četrtka razpis razveljavi. Hkrati so svetniki naložili vodji službe za programski kontroling, naj na naslednji seji sveta, ki bo ta četrtek, članom sveta predstavi metodologijo merjenja gledanosti in poslušanosti programov RTVS ter obiskanosti spletnega mesta rtvslo.si, vključujoč trende gledanosti, poslušanosti ter obiskanosti in aktualne podatke za obdobje zadnjih pet let.

Prav tako je svet s sprejetim sklepom naložil v. d. generalnega direktorja, naj do 20. junija pripravi poročilo o projektu Panorama od umestitve v PPN za leto 2022 do danes, ki naj vključuje načrtovano in doseženo gledanost ter vse podatke o načrtovanih in realiziranih stroških.

S sklepom pa je svet v. d. generalnega direktorja naložil še, naj do naslednje seje predloži vse podrobnosti o sklenjenih poslih z Galerijo Ažbe, prav tako certifikate za umetniška dela in preostalo dokumentacijo.

Preberite še:

image_alt
To je naslednja poteza vodstva RTV, pritožili se bodo

image_alt
Ste slišali, kaj je Janša zabrusil ustavnim sodnikom, po odločitvi o RTV?

image_alt
Bo novela zakona o RTV zadržana? Milosavljević pojasnjuje, kaj bi to pomenilo

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije