ORANŽNO OPOZORILO

Gorijo alarmi: prihajajo nevihte, napovedan tudi sneg

Konec tedna občutna ohladitev, tisti bolj zmrzljivi bodo verjetno zakurili, pravi vremenar Brane Gregorčič.
Fotografija: Noč na petek utegne biti marsikje vremensko pestra. FOTO: Zakaz86, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Noč na petek utegne biti marsikje vremensko pestra. FOTO: Zakaz86, Getty Images, Istockphoto

Še pred nekaj dnevi se je zdelo, da bomo lahko uživali v t. i. babjem poletju, zdaj pa kaže, da se bo začela kurilna sezona, temperature se bodo namreč precej spustile.
 
Danes bo v zahodni Sloveniji pretežno oblačno, popoldne bo nekaj kratkotrajnih ploh. Pihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 25 stopinj Celzija, napoveduje agencija za okolje (Arso).

Ponoči se bo dež na zahodu okrepil, nastajale bodo tudi nevihte z močnejšimi nalivi. Do jutra se bodo padavine razširile nad večji del države. Na Notranjskem in Primorskem bo pihal okrepljen južni veter. Jutranje temperature bodo od 12 do 16, ob morju okoli 19 stopinj Celzija.

Vključen oranžni alarm 

Po podatkih oddelka za meteorološke in oceanografske napovedi pri Arsu se bodo v noči na petek in v petek predvsem v zahodni in južni Sloveniji pojavljale nevihte s krajevno močnejšimi nalivi, zato so za vso državo z izjemo severovzhoda vključili oranžno, drugo najvišje opozorilo.
 
V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno, še se bodo pojavljale plohe in nevihte, ki bodo pogostejše na zahodu. Pihal bo okrepljen južni do jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 24 stopinj Celzija.

V noči na soboto bo dež znova zajel vso Slovenijo, meja sneženja se bo spustila do okoli 1500 metrov. Zapihal bo severni veter, na Primorskem burja. V soboto bo dež postopoma ponehal, oblačnost se bo popoldne trgala. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 15 stopinj Celzija.

Kradarico bi lahko pobelila malce debelejša snežna odeja. FOTO: Arso
Kradarico bi lahko pobelila malce debelejša snežna odeja. FOTO: Arso


V nedeljo bo sprva sončno s hladnim jutrom, v alpskih dolinah in mraziščih bo zjutraj mogoča slana. Čez dan se bo znova pooblačilo, popoldne bo od juga začelo deževati. Znova se bo okrepil severovzhodni veter, na Primorskem burja.

V ponedeljek bodo padavine ponehale. V torek in sredo pričakujemo večinoma suho vreme. V drugi polovici tedna pa se verjetnost za padavine znova nekoliko poveča. Topleje bo, najvišja temperatura se bo po nižinah približala 20 stopinj Celzija. Tudi v nadaljevanju bodo naši kraji najverjetneje pod vplivom vlažnih jugozahodnih vetrov, še pravijo pri Arsu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije