KMEČKE ŽENE IN DEKLETA

Gorenjski nagelj cveti vse leto

Kmečke žene in dekleta, ki so si nadele ime po znameniti cvetlici, delajo s polno paro.
Fotografija: Zaščitni znak cerkljanskih in šenčurskih kmečkih žena in deklet FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Zaščitni znak cerkljanskih in šenčurskih kmečkih žena in deklet FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar

Članice Društva kmečkih in podeželskih žena Cerklje - Šenčur, Gorenjski nagelj so se zbrale na tretjem rednem občnem zboru pri Lovskem domu na Štefanji Gori pod Krvavcem. Društvo je ob ustanovitvi štelo 110 članic, zdaj jih ima že 150.

Njegov glavni namen so po besedah predsednice Andreje Bogataj oživljanje tradicionalnih vrednot ter izboljševanje strokovne izobraženosti kmečkih gospodinj kot tudi lažje delovanje in uveljavljanje dela. Društvo je že od vsega začetka razvijalo razne dejavnosti, v glavnem je spodbujalo izobraževanje članic s kuharskimi tečaji, tečaji podjetništva in računalništva.
Da je občni zbor potekal gladko, je poskrbelo delovno predsedstvo v sestavi Marie Mie Grillc, Tanje Ciperle in Mihaele Stare.
Da je občni zbor potekal gladko, je poskrbelo delovno predsedstvo v sestavi Marie Mie Grillc, Tanje Ciperle in Mihaele Stare.

Namen društva je druženje, prostovoljno povezovanje kmečkih žena in deklet s ciljem, da skrbijo za oživljanje tradicionalnih vrednot, ki temeljijo na spoštovanju družine, doma in narave ter da v sodelovanju s kmetijsko svetovalno službo skrbijo za izboljšanje strokovne izobraženosti kmečkih gospodinj v obliki tečajev, predavanj in ekskurzij. Pomembni so skrb za povezovanje in srečanja s sosednjimi in prijateljskimi društvi, eden od temeljnih namenov pa je tudi ohranjanje ljudskega izročila, starih jedi in običajev.

Zaradi covida-19 je bilo delovanje lani precej okrnjeno. Sestanke so imele prek zoom povezave, zato je bil plan prilagojen njihovim aktivnostim od doma, čeprav so pred korono startale zagnano. Uspešno so pripravile dve delavnici v gostinstvu Jezeršek na Zgornjem Brniku, kjer so iz enostavnih sestavin pripravile okusen in zdrav obrok, pekle so praznično potico in kruh, delavnico pa bodo ponovile tudi letos. Odmevno je bilo tudi predavanje o demenci. Zanimivo je bilo predavanje Miše Pušenjak o škodljivcih, jeseni pa načrtujejo predavanje o vrtnarstvu. Konec maja in junija, ko so se ukrepi malo sprostili, so pripravile delavnico nabiranja zdravilnih zelišč na Krvavcu, ki jo je vodila Maria Mia Grillc iz Eko turizma Viženčar. Ob zaključku praznovanja 30. obletnice samostojnosti so v Adergasu pripravile pogostitev za vse obiskovalce.


Med pomembnejše cilje v letošnjem letu velja omeniti pohod na Limbarsko goro, v avgustu pa strokovno ekskurzijo v Logarsko dolino, kjer se bodo seznanile tudi z dopolnilnimi dejavnostmi na kmetijah ter obiskale delavnico peke na žaru, ki jo bo vodil Luka Jezeršek, septembra pa bodo pripravile predavanje o vrtnarstvu. Načrtujejo tudi družinski vikend v termah.

Zbrane ženske sta nagovorila župana Cerkelj Franc Čebulj in Šenčurja Ciril Kozjek ter jim zaželela uspešno delo. Kmečke žene in dekleta, ki so za to priložnost napekle številne dobrote, pa so jih nato ponudile vsem prisotnim. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije