Gorenjski Baltazar nad bolezni z gobjimi napitki

Dr. Andrej Gregori izdelal tinkturo iz zdravilnih gob. Čudežno učinkujejo pri številnih zdravstvenih tegobah.
Fotografija: Dr. Andrej Gregori je v svojem laboratoriju izdelal protivirusno tinkturo. Fotografije: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Dr. Andrej Gregori je v svojem laboratoriju izdelal protivirusno tinkturo. Fotografije: Dejan Javornik

Kdor osebno ali službeno pozna Andreja Gregorija iz Podkorena, ima precej manj možnosti, da se okuži z novim koronavirusom, ki razsaja po vsem svetu, če bi že zbolel, pa bi bili zapleti precej manj hudi ali jih sploh ne bi bilo. Gobji Baltazar, kot so ga nekoč poimenovali novinarji, je namreč ob izbruhu koronavirusa izdelal napitek Goba Antivir, za katerega zatrjuje, da je učinkovito sredstvo v boju z virusi, in ga je brezplačno ponudil vsem svojim bližnjim.

Z gobami proti virusom

»Tinktura trenutno še ni v prodaji, brezplačno jo podarjamo prijateljem, sosedom, sodelavcem ter rednim strankam. Izdelali smo jo iz gob, ki aktivirajo imunski sistem človeka, pri tem pa še dokazano vplivajo na genski material virusov in preprečujejo njihovo razmnoževanje. Te vrste gob dokazano delujejo proti najrazličnejšim vrstam virusov, kot so humani papiloma virus (HPV), HIV, herpes simplex virus, virus gripe A in B, virus hepatitisa B (HBV) in drugi,« pravi.


Andrej Gregori ni navaden gojitelj gob, ampak je doktor biotehnologije in jih znanstveno proučuje, med službo jih nabira v bližnjih gozdovih, goji in razmnožuje ter o njihovih zdravilnih učinkih in gojenju poučuje na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. V sodobnih laboratorijih njegovega uspešnega podjetja nato zdravilne snovi s posebnimi postopki izločijo in iz njih naredijo različne pripravke oziroma mešanice, od praškov, tinktur do čajev.

Gobe niso dobre samo v prehrani, ampak so tudi zelo zdravilne.
Gobe niso dobre samo v prehrani, ampak so tudi zelo zdravilne.

Medtem ko v Sloveniji gobe obožujemo, a le za hrano, ima Gregori o njih povsem drugačno mnenje: »Gobe so zdravilo! Vsebujejo ogromno zdravilnih snovi, mnoge naravne antibiotike, aktivirajo imunski sistem, delujejo proti raku, protivnetno in protialergijsko. Iz glive Penicillium rubens je Fleming izločil prvi antibiotik, penicilin. V medicini so jih uporabljali že stari Grki, na Kitajskem oziroma na vzhodu jih še vedno uporabljajo kot zelo pomemben del njihove tradicionalne medicine, na Japonskem pa tudi uradni zdravniki predpisujejo gobje učinkovine pri zdravljenju raka oziroma pri podporni terapiji pri kemoterapiji,« zavzeto pripoveduje doktor Gregori, ki je pravi leksikon zgodb o zgodovini zdravilnih gob.

Naravni antibiotiki

A žal je v Evropi vse izjemno znanje o zdravilnih učinkih gob tako rekoč izginilo, prav tako so izginile zdravilne gobe, saj so jih ljudje z uporabo in prodajo farmaciji tako razredčili, da so ogrožene in zaščitene. »Farmacija izdeluje antibiotike sintetično, pri nas pa pridemo do zdravilnih učinkovin po naravni poti. Ogromno smo v naravi in nabiramo posamezne kulture gliv, nato jih razmnožimo. Poleg 16 vrst gliv za gojenje imamo trenutno največji arhiv kultur gojenih in zdravilnih gob v Sloveniji,« opiše svojo poslovno dejavnost.

Pa so zdravilne prav vse gobe, tudi jurčki in lisičke? Naš sogovornik razloži, da imajo zagotovo vse gobe zdravilne učinke, a seveda ene bolj kot druge. Poleg tega opozarja, da goba ni živilo za vsak dan, ampak le dodatek. »Ob použitju jo imunski sistem prepozna kot zanj nevarno in se zaradi tega aktivira. Če jih uživamo predolgo, se imunski sistem nanje navadi in posledično izgubijo učinek. Zato tudi naši pripravki niso mišljeni za dolgoročno uporabo, temveč le preventivno ali ob različnih zdravstvenih težavah,« pove.

Preizkušeni pripravki

Katere zdravstvene težave pa se da ozdraviti z gobami? »Najprej bi omenil resasti bradovec, ki pri boleznih ali motnjah živčevja,
Doktor biotehnologije je ugotovil, da so gobe zelo zdravilne.
Doktor biotehnologije je ugotovil, da so gobe zelo zdravilne.
kot so na primer demenca, multipla skleroza ali alzheimerjeva bolezen, v resnici dela prave čudeže! Odlični rezultati so tudi pri osebah z avtizmom in motnjami vida. Mojega prijatelja z multiplo sklerozo so 15 let zdravili s sintetičnimi pripravki, a brez učinka, nato pa se mu je stanje izboljšalo po dveh mesecih uživanja resastega bradovca dvakrat na dan. Moj sosed bi bil že zdavnaj na pokopališču, če ne bi jedel zdravilnih gob, saj je imel levkemijo in je bil njegov imunski sistem tako na dnu, da ni mogel na kemoterapijo. S pomočjo uživanja gob se mu je stanje imunskega sistema močno izboljšalo, da so mu brez zadržkov predpisali kemoterapevtike in je še danes živ kljub začetni prognozi.« 

V njegovem podjetju imajo največji arhiv kultur gojenih in zdravilnih gob v Sloveniji.
V njegovem podjetju imajo največji arhiv kultur gojenih in zdravilnih gob v Sloveniji.

Iz gob izločijo zdravilne sestavine in iz njih delajo različne pripravke.
Iz gob izločijo zdravilne sestavine in iz njih delajo različne pripravke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije