JAVNOMNENJSKA RAZISKAVA

Golob zdrsnil s prvega mesta, a ima vseeno razloge za dobro voljo

Anketa Dela kaže, da Gibanje Svoboda in vlada beležita dvig podpore.
Fotografija: Golob je zdrsnil s prvega mesta najbolj priljubljenih politikov. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Golob je zdrsnil s prvega mesta najbolj priljubljenih politikov. FOTO: Leon Vidic

Gibanju Svoboda je po rezultatih novembrske ankete, ki jo je za časnik Delo opravila Mediana, v zadnjem mesecu najbolj dvignila podpora. Volilo bi ga 31 odstotkov vprašanih, kar je 1,8 odstotne točke več. Najbolj je podpora padla Levici, in sicer za odstotno točko na 4,7 odstotka. Za 3,1 odstotne točke se je dvignila tudi podpora vladi.

Anketa Dela kaže, da Gibanje Svoboda in vlada beležita dvig podpore. FOTO: David W. Cerny, Reuters
Anketa Dela kaže, da Gibanje Svoboda in vlada beležita dvig podpore. FOTO: David W. Cerny, Reuters

Na drugem mestu je največja opozicijska stranka SDS z 22,6 odstotka podpore, kar je 0,7 odstotne točke več. Tretje mesto je ohranila NSi, ki je s sedmimi odstotki zabeležila 0,6 odstotne točke večjo podporo. SD bi obkrožilo šest odstotkov volivcev, kar je 0,1 odstotne točke več.

Sledijo zunajparlamentarne stranke, in sicer Resni.ca z 2,2-odstotno podporo, Piratska stranka (1,5 odstotka), Vesna (1,2), SLS, Naša prihodnost in SNS (1,1 odstotka). Na repu lestvice sta Naša Dežela (0,9) in Konkretno (0,6 odstotka). Neopredeljenih je 10 odstotkov vprašanih, katero drugo stranko bi volilo 1,1 odstotka, nobene 4,6 odstotka, trije odstotki vprašanih ni želelo odgovoriti, prazno glasovnico pa bi oddalo 0,4 odstotka vprašanih.

image_alt
Anketa RTVS razkriva, kdo bi zmagal na predsedniških volitvah, če bi glasovali danes

Za koalicijske stranke (Gibanje Svoboda, SD, Levica) bi se tokrat odločilo 41,7 odstotka vprašanih, kar je 0,9 odstotne točke več kot oktobra. Za opozicijske stranke (SDS, NSi) pa bi se odločilo 29,6 odstotka, oz. 1,3 odstotne točke več vprašanih kot oktobra.

Delo vlade kot negativno ali zelo negativno ocenjuje 28,5 odstotka vprašanih, kot pozitivno ali zelo pozitivno pa 42,6 odstotka, kar je 3,1 odstotne točke več kot prejšnji mesec.

Delo državnega zbora je kot pozitivno ali zelo pozitivno ocenilo 34,4 odstotka vprašanih, kot negativno ali zelo negativno pa jih ocenjuje 31 odstotkov anketirancev.

Srednja ocena dela vlade trenutno znaša 3,14, kar je malenkost boljše od oktobrske 3,09. Srednja ocena dela DZ trenutno znaša 3,01, oktobra pa je znašala 3,02.

Premešan vrstni red prvih treh najbolj priljubljenih politikov

Trojici, ki je na vrhu barometra priljubljenosti politikov, so sodelujoči v raziskavi Mediane premešali vrstni red. Najvišjo oceno so namenili odhajajočemu predsedniku republike Borutu Pahorju, za njim je tokrat zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. S prvega mesta je na tretje zdrsnil predsednik vlade Robert Golob. Na četrtem mestu je tokrat notranja ministrica Tatjana Bobnar, za njo pa predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki se ji je podpora nekoliko znižala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije