GOSPODARSKA RAST

Golob napovedal, da bodo pri nas cene nižje kot pri sosedih (VIDEO)

Premier je za četrtek napovedal ukrepe v zvezi s cenami elektrike.
Fotografija: Premier Robert Golob. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
Premier Robert Golob. FOTO: Youtube

Premier Robert Golob je robustno, 8,2-odstotno gospodarsko rast v drugem četrtletju označil za pričakovano, a opozoril na predvideno ohlajanje konec leta. »Zaenkrat so obeti dobri in z vidika priprave rebalansa je to olajševalna okoliščina, ki jo bo vlada uporabila, da bo lajšala tegobe prebivalstva v prihajajoči zimi,« je dejal.

Kot je Golob dejal ob robu izjave v okviru obiska v Pomurju, se bo gospodarstvo po pričakovanjih začelo ohlajati v zadnjem letošnjem četrtletju, ključno pa bo predvsem prvo četrtletje leta 2023. Vsi ukrepi, ki jih vlada pripravlja, tudi glede energetske draginje, so po njegovih besedah namenjeni temu, kako bo prebivalstvo preživelo zimo in kako bo gospodarstvo startalo v prihodnjem letu.

Cene nižje kot kot v soseščini

Za zdaj dobri podatki so po premierjevih besedah olajševalna okoliščina z vidika priprave rebalansa državnega proračuna, ki jo bodo uporabili, da bodo lajšali tegobe prebivalstvu v prihajajoči zimi. »Zato si bomo lahko privoščili, da bodo pri nas cene za prebivalstvo bistveno nižje kot v soseščini, npr. v Avstriji,« je dejal Golob.

Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije se je v drugem letošnjem četrtletju na letni ravni povečal za 8,2 odstotka. K rasti je po navedbah državnega statističnega urada pripomoglo domače in tuje povpraševanje. Na rast domače potrošnje je najbolj ugodno vplivala potrošnja gospodinjstev, na tuje pa storitvena menjava. Po desezoniranih podatkih, ki se uporabljajo za primerjave v EU, je bila gospodarska rast v drugem četrtletju na letni ravni 8,3-odstotna, na četrtletni pa 0,9-odstotna.

Premier za četrtek napovedal ukrepe v zvezi s cenami elektrike

Predsednik vlade je tudi povedal, da bo vlada v četrtek sprejela ukrepe, povezane s cenami električne energije za letos. »V skladu z evropsko direktivo o državnih pomočeh bomo prišli z ukrepom, s katerim bomo del razlike v ceni iz lanskega leta napram letošnji pokrili iz proračuna gospodarskega ministrstva. Sredstva so zagotovljena,« je premier povedal v izjavi za medije v regijskem promocijskem centru Expano. »Na srečo je bil letos tem visokim cenam podvržen le manjši del obrtnikov in industrije, v prihodnjem letu pa bo večina. Tudi glede tega smo se pogovarjali, na kakšen način bomo skozi eskalacijsko lestvico (nekateri bi jo lahko imenovali kapice, ker ne bo ena, ampak jih bo več) pomagali malim in srednje velikim uporabnikom.« Podobna logika naj bi veljala za druge energente. »S tem da je pri elektriki bistveno lažje za državo, ker ima lastne energetske vire, lastne proizvodne note, medtem ko jih na plinu nimamo. Danes se že kaže, da plin skoraj zagotovo bo, torej se ne bomo soočili s situacijo pomanjkanja, smo pa soočeni s situacijo zelo visokih cen na področju zemeljskega plina. Marsikateri ukrepi, to je prehod z zemeljskega plina na druge energente vključno z racionalizacijo porabe, o čemer smo danes tudi govorili, se danes kažejo kot najboljša rešitev,« je povedal.

O podobnih ukrepih kot v Nemčiji, ki je uvedla davek na plin za potrošnike, vlada po besedah Goloba ne razmišlja. Kriterije energetske revščine bodo določili v mesecu dni. »To bo osnova za poziv vsem tistim, ki jih danes nimamo v evidencah, pa bi si zaslužili pomoč, da se nam po teh kriterijih energetske revščine javijo in jih potem vključimo v naslednji razpis za dodelitev dodatka.«

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas