TRI MESECE DO VOLITEV

Golob prevzema že ustanovljeno stranko, anketiranci izbrali najboljšega mandatarja

Anketiranci menijo, da bi bil najboljši mandatar Janša, Golob pa ostaja visoko na lestvici priljubljenih politikov.
Fotografija: Robert Golob, inženir elektrotehnike, bivši državni sekretar in predsednik uprave Gen-I. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Robert Golob, inženir elektrotehnike, bivši državni sekretar in predsednik uprave Gen-I. FOTO: Jure Eržen, Delo

Glede na aktualne javnomnenjske ankete bi lahko nekdanji šef Gen-i Robert Golob z vstopom v politiko premešal karte na političnem parketu. Do volitev je še natanko tri mesece, a kot poroča Delo, Golob ne bo ustanovil svoje stranke, temveč bo prevzel stranko nekdanjega ministra za okolje Jureta Lebna - Z.dej (Stranka zelenih dejanj). Kongres stranke naj bi bil ta teden, ko bo tudi več jasnega o samih političnih načrtih stranke in ali bo stranka ohranila sedanje ime.

Stopnjujejo se aktivnosti parlamentarnih strank

Golob se je v preteklem tednu že sestal s predstavniki LMŠ, Levice in SAB. Kot je v petek na novinarski konferenci pojasnil predsednik LMŠ Marjan Šarec, obstaja možnost sodelovanja njegove stranke z Golobom, a le, če se bo strinjal z desetimi zavezami, ki so zapisane v sporazumu koalicije KUL. V Levici so srečanje z Golobom označili za spoznavno, so pisali na STA.

Danes se bo virtualno sestalo predsedstvo SD, na mizi pa bosta aktualno politično dogajanje in predstavitev novega predsednika strokovnega sveta SD za gospodarstvo Sandija Češka.

image_alt
Desus in Zorčičeva Lide na volitve s skupno listo?

V poslanski skupini Desusa medtem razmišljajo kako, predvsem pa kam naprej. Vse glasnejša so ugibanja o prestopu poslancev Ivana Hršaka in Branka Simonoviča k Naši deželi Aleksandre Pivec, morda celo v NSi. Predsednik stranke Ljubo Jasnič je ta teden povedal, da se o skupni kandidatni listi na volitvah dogovarjajo z novoustanovljeno stranko LIDE pod vodstvom predsednika DZ Igorja Zorčiča.

Kandidatne liste sestavljajo tudi v zavezništvu Povežimo Slovenijo. Da so uskladili vseh 77 okrajev, je pred dnevi na twitterju sporočil predsednik Nove ljudske stranke Franc Kangler. Po informacijah N1 predsednik SLS Marjan Podobnik na volitvah ne bo kandidiral, kandidirati pa bi utegnil svetovalec predsednika republike Ernest Petrič, ki naj bi se odločal med kandidaturo na državnozborskih in kandidaturo na predsedniških volitvah.

Najbolj priljubljeni politiki

Na vrh najbolj priljubljenih politikov se je vrnil minister za zdravje Janez Poklukar, sledi mu predsednik Pahor, za njim pa evropska poslanka Ljudmila Novak. Na četrtem mestu je nekdanji šef Gen-I Robert Golob, na šestem predsednica SD Tanja Fajon, na devetem pa Zorčič.

image_alt
Borut Pahor zavrnil Zmaga Jelinčiča Plemenitega

Sledijo jim prvak NSi Matej Tonin, premier Janez Janša in predsednica SAB Alenka Bratušek. Na 13. mestu je koordinator Levice Luka Mesec, na 14. Šarec, gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je tokrat pristal na 17. mestu.

Po podatkih raziskave bi bil Janša po mnenju vprašanih najboljši mandatar za sestavo nove vlade. Podporo mu je izreklo 20,6 odstotka. Za njim je Golob s 17,5 odstotka, 7,9 odstotka glasov so vprašani namenili Fajonovi, 6,9 odstotka Šarcu in pet odstotkov Mescu.

Mediana je raziskavo izvedla na vzorcu 658 anketirancev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije