ODPOKLICI IN IMENOVANJA

Golob nasprotoval, a Pahor ga ni upošteval

Predsednik republike je izdal ukaz o imenovanju štirih novih veleposlanikov.
Fotografija: Robert Golob in Borut Pahor. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Robert Golob in Borut Pahor. FOTO: Črt Piksi

V uradnem listu je danes objavljenih več ukazov predsednika republike Boruta Pahorja o menjavah slovenskih veleposlanikov. Pahor je izdal ukaz o imenovanju štirih novih veleposlanikov. V Varšavo se po pričakovanjih podaja državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Bojan Pograjc.

V skladu s predlogi vlade, sprejetimi na seji 18. maja, je Pahor dal ukaz za odpoklic veleposlanic in veleposlanikov iz Berlina, Varšave, Tokia, Sofije in Canberre. Vlada je tedaj predlagala tudi odpoklic veleposlanika iz Moskve Branka Rakovca, ki poleg Rusije pokriva še Belorusijo, Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan, vendar danes ukaza o njegovem odpoklicu ni v uradnem listu. Vlada je sicer predlagala, da mu ob koncu julija preneha mandat.

Pahor gluh za pozive Gibanja Svoboda

Gre za potrditev predlogov odhajajoče vlade o odpoklicih in imenovanjih veleposlanikov Slovenije, ki jim nasprotujejo v strankah, ki bodo tvorile naslednjo vlado.

Preberite še: 

image_alt
Se je že začelo: SDS svojih kandidatov ne bo predlagal

V Gibanju Svoboda so predsednika Pahorja pozvali, naj počaka z imenovanji, češ da so novi kandidati preveč politično povezani z dosedanjo vlado, a je Pahor doslej ostal gluh za njihove pozive.

Pri imenovanjih najbolj izstopa ime brigadirja Pograjca, ki bo v skladu s sklepom vlade s koncem maja uradno razrešen s položaja državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, kjer je bil zadolžen za vojaške, obrambne in zunanje zadeve.

Verjetni prihodnji predsednik vlade Robert Golob je v začetku maja povedal, da bodo, če Pahor teh pozivov ne bo upošteval, sprožili postopke za odpoklic in menjavo nekaterih veleposlanikov.

Najverjetnejši prihodnji premier Robert Golob. FOTO: Jure Eržen, Delo
Najverjetnejši prihodnji premier Robert Golob. FOTO: Jure Eržen, Delo

Pahor je sicer tovrstne pozive zavrnil že februarja. Odlog imenovanja kariernih veleposlanikov v okviru redne rotacije bi bil po njegovi oceni neutemeljen in bi škodoval nemotenemu delu slovenske diplomacije in uveljavljanju zunanjepolitičnih interesov države v mednarodni skupnosti.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas