PRIHAJA TUDI UPOKOJENSKA BOŽIČNICA

Golob napovedal minimalno zajamčeno pokojnino. Toliko bo znašala

Predsednik vlade Robert Golob je napovedal božičnico za upokojence, tudi uskladitev vdovskih pokojnin.
Fotografija: Robert Golob. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Robert Golob. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Premier Robert Golob je na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja dejal, da so na vladi ta teden zaključili medresorsko usklajevanje štirih ukrepov, vrednih 100 milijonov evrov, namenjenih izboljšanju gmotnega položaja upokojencev. Med njimi sta dvig minimalno zajamčene pokojnine na 700 evrov in »božičnica« za upokojence.

Z novembrom je napovedal predčasno uskladitev pokojnin za 1,8 odstotka, »zato, da izpolnimo obljubo, da imamo minimalno zajamčeno pokojnino 700 evrov, pred zaključkom leta«.

Dobra novica za vdove in vdovce

Vse vdovske pokojnine se bodo najpozneje s 1. januarjem uskladile z minimalno zajamčeno pokojnino. Torej bodo, glede na prvi ukrep, vse vdove in vdovci prejemali najmanj 700 evrov. Ukrep bo po Golobovih besedah zajel okoli 10.000 posameznic in posameznikov.

Tretji ukrep bo obravnaval invalide, ki zaradi zdravstvenih težav delajo za skrajšan delovni čas. Ko se to zgodi, se jim po aktualni zakonodaji zniža tudi odmera za pokojnino. »To bomo s 1. januarjem spremenili za vse, ki se bodo upokojevali od tega časa. Njim se bo odmera štela, kot bi delali polni delovni čas,« je dejal Golob.

Koliko bo znašala božičnica

Četrti ukrep pa je božični dodatek. Obračunan bo kot letni dodatek, ki bo izplačan v juniju, znesek pa bo nižji, po Golobovih besedah bo znašal 40 odstotkov letnega dodatka. »Izplačan bo še v času božiča, da boste lahko še bolj uživali v medgeneracijskem sožitju. Kar je tudi bistvo življenja,« je zbranim dejal premier Golob.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije