RAZDELITEV RESORJEV

Golob z nasmeškom razkril, kdo bodo novi ministri, nekatera imena presenečenje (VIDEO)

Znano, kakšna bo 15. slovenska vlada. Kandidata za ministra tudi Bratuškova in Šarec.
Fotografija: Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec na pogovorih o sestavi nove vlade. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec na pogovorih o sestavi nove vlade. FOTO: Jure Eržen, Delo

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec so stopili pred javnost. Kot so dejali na novinarski konferenci, so danes uskladili programski del koalicijske pogodbe in si razdelili ministrske funkcije.

Golob je uvodoma dejal, da so bila pogajanja uspešna. Dodali bodo tri nova ministrstva, podpredsedniki vlade pa bodo Tanja Fajon, Luka Mesec in Danijel Bešič Loredan, ki bo prevzel tudi zdravstveni resor. Po besedah Goloba je namen širitve obstoječih ministrstev in uvajanje novih uvajanje hitrih sprememb na področjih, ki so bila doslej spregledana.

Notranje ministrstvo bo predvidoma prevzela nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Nov resor, ki bo združeval energetiko in podnebne politike, bo vodil Bojan Kumer. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije bo prevzel bivši rektor ljubljanske univerze Igor Papič. Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu pa bo postal Matej Arčon. Gospodarstvo, šport in turizem bo prevzel Matjaž Han. Alenka Bratušek bo nova ministrica za infrastrukturo.

Podpredsednica stranke Socialnih demokratov (SD) Dominika Švarc Pipan bo prevzela pravosodno ministrstvo, Tanja Fajon pa je kandidatka za zunanjo ministrico. Ministrstvo za solidarno prihodnost, ki je novoustanovljeno, bo vodil Luka Mesec. Marjan Šarec je kandidat za obrambnega ministra. Uroš Brežan bo predvidoma prevzel okoljsko ministrstvo, Klemen Boštjančič pa finančno.

Kandidatka za vodenje ministrstva za vzgojo in šolstvo je Amalija Žakelj, ministrstva za javno upravo pa Sanja Ajanović Hovnik.

Imena štirih kandidatov še usklajujejo

Za štiri ministrstva kandidate še usklajujejo, je dejal Golob. Gre za interna usklajevanja znotraj strank. Gibanje Svoboda še izbira kandidata za digitalno preobrazbo in kmetijstvo. V SD iščejo ime za resor regionalnega razvoja in kohezije. V Levici iščejo kandidata za delo, socialo in družino, in za kulturo.

image_alt
Kdo bo v državnem zboru zamenjal Golobove ministre

»Bilo je naporno, trdo smo delali. Zahvaljujem se za ta res hitri proces, a s tem, ko smo trdo delali in danes dosegli dogovor, lahko rečem, da izpolnjujemo naša pričakovanja in zaveze do državljank in državljanov, da bomo to vlado – močno in trdno – zelo hitro postavili,« je na novinarski konferenci povedala Fajonova.

Mesec je med drugim dejal, da bo nova koalicija razvojno naravnana, nakupu oklepnikov nasprotuje, so pa za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije