OBLIKOVANJE NOVE VLADE

Koalicijska pogodba podpisana, Golob že za poletje napovedal interventni zakon (VIDEO)

Kaj nas čaka v prihodnjih štirih letih?
Fotografija: Podpis koalicijske pogodbe. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Podpis koalicijske pogodbe. FOTO: Blaž Samec

Prvaki Gibanja Svoboda Robert Golob, SD Tanja Fajon in Levice Luka Mesec so tudi uradno podpisali koalicijsko pogodbo vlade v mandatu 2022-2026, ki se oblikuje pod vodstvom Goloba. Koalicijski trojček ima v DZ podporo 53 poslancev, računajo lahko tudi na podporo obeh predstavnikov narodnih skupnosti. Potem ko so organi vseh treh prihodnjih koalicijskih strank potrdili koalicijsko pogodbo, jo je trojica danes tudi predstavila in podpisali.

Golob je na novinarski konferenci po podpisu podobe spregovoril tudi o področju zdravstva. Že za poleti je napovedal interventni zakon, ki bo začrtal, kako naj se reforma v zdravstvu izpelje. Po njegovih napovedih jo bodo izpeljali ne le na papirju, temveč jo bodo testirali tudi, kako poteka v realnem življenju. Kljub temu, da je bilo ob tem odprtih veliko vprašanj, ali bodo koalicijski partnerji uspeli doseči konsenz, kako nasloviti ključne izzive, Golob zatrjuje, da so se o ukrepih na zdravstvenem področju najhitreje uskladili.

Koalicijska pogodba določa novo organizacijo vlade

Najverjetnejši mandatar se je dotaknil tudi predlagane spremembe zakona o vladi, ki ga je s predlogom za razpis posvetovalnega referenduma blokirala stranka SDS: »Ta koalicijska pogodba, poleg ostalih zelo jasnih usmeritev na nek način determinira in določa tudi novo organizacijo vlade.« Po njegovem mnenju se namreč s povečevanjem ministrstev le na videz povečuje tudi kompleksnost vlade, saj bodo le tako lahko delovali učinkoviteje. Med spremembami, ki jih želijo uvesti, Golob izpostavlja tudi spremembe v javnih nastopih in politični kulturi.

Fajonova: Skupni cilj je močno gospodarstvo

Fajonova pa je po podpisu koalicijske pogodbe poudarila, da danes začenjajo pisati »novo poglavje o prihodnosti Slovenije« in oblikovati to, za kar so se volivci odločili na aprilskih državnozborskih volitvah: vlado sprememb. Skupni cilj koalicijskih partnerjev je ob tem zagotoviti močno gospodarstvo za socialno varnost vseh, skladen regionalni razvoj in umeščenost Slovenije v jedro EU, zagotavlja Fajonova.

Mesec o izgubljenem desetletju

Po besedah Mesca je današnji dan podpisa koalicijske pogodbe dan, ko se končuje izgubljeno desetletje in pol, ko se je Slovenija kobacala iz krize v krizo. »Če potegnem črto, koalicijska pogodba, ki smo jo podpisali, je ločnica med izgubljenim desetletjem in pol in trdim delom, ki nas čaka,« obljublja Mesec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije