NEHIGIENA

Gnusno: ščurki, podgane in umazanija v pekarnah

Ugotovitve inšpektorjev o stanju v slovenskih pekarnah niso spodbudne.
Fotografija: Ščurki ne sodijo v pekarne. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Ščurki ne sodijo v pekarne. FOTO: Getty Images/iStockphoto

LJUBLJANA – Uprava za varno hrano (UVHVVR) ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je od začetka letošnjega leta do 30. septembra 2019 32 pekarnam izdala 33 odločb. Eno pekarno so zaprli, v večini pa je bila najbolj vprašljiva higiena.

Nezadostna higiena, slaba sledljivost živil in odredba, da morajo proučiti analizo tveganja glede prisotnosti transmaščobnih kislin v živilih, ki vsebujejo maščobe, in vzpostaviti notranje kontrole za obvladovanje tega tveganja, so skupne večini pekarn. Tako so inšpektorji več pekarnam naložili, da morajo prepleskati prostore zaradi poškodovanih sten, bolje poskrbeti za higieno in skladiščenje živil, ki so bila v nekaterih primerih izpostavljena škodljivcem in/ali mrčesu. Nekatere obrate so morali inšpektorji opozoriti na umazanijo v hladilnikih, na poškodovano posodo, ponekod pa so zaznali plesen na zidovih.

Najhujše je bilo v pekarni Vrhovo, ki so ji do zagotovitve ustreznih higienskih razmer prepovedali proizvodnjo živil. V skladiščnem prostoru je bila umazanija, v hladilniku za shranjevanje pečenega mletega mesa in testa je bilo umazano, salama je bila shranjena v nečisti posodi, v hladilniku za delikatesne izdelke je bila temperatura 15 stopinj Celzija, notranjost hladilnika pa umazana. V proizvodnem prostoru je bilo pod pulti in opremo polno umazanije, na pipi pomivalnega korita je bila vidna plesen. V pripravi za cvrtje krofov je bilo olje temno rjave barve, zaposlena pa med peko ni nosila pokrivala za lase ter si med nečistimi in čistimi postopki dela ni umila rok (npr. potem, ko je prijela denar, je z rokami prijemala pečeno meso). Vse to je med drugim odkrila inšpektorica UVHVVR med pregledom 17. junija letos.



V pekarni Vopex v Postojni je inšpektorica ugotovila neskladje glede izvajanja nadzora nad škodljivci in obvladovanja škodljivcev. Junija lani so namreč v obratu opazili ščurke, več dezinsekcij, ki so sledile, pa težave niso odpravile, saj so se ščurki »zalezli po vsem proizvodnem obratu pekarne«. Škodljivci lahko onesnažijo hrano, lahko so prenašalci bolezni, kar ogroža varnost živil in zdravje potrošnikov, je v odredbi zapisala inšpektorica in dodala, da so lahko izločki ščurkov kužni in alergeni. Hrano ščurki kontaminirajo tudi, ko se levijo, saj odvrženi deli njihovih ostankov teles vsebujejo številne alergene, ki lahko povzročajo alergične reakcije, astmo in druge bolezni.

Zaradi (morebitne) selitve zanemarili higieno

Iztrebke podgan, v pasteh proti glodavcem pa kadavre podgan so opazili v luščilnico žit Intes* na Vrhniki, kjer po ugotovitvah inšpekcije niso izvedli potrebnih ukrepov za obvladovanje glodavcev. Več je bilo odprtin na dveh objektih, kar je glodavcem omogočalo vdor v obrat, razsuto žito in ostanki moke pa so bili njihov vir hrane. V obratu so inšpekcijo obvestili, da so lani dobili informacijo o predvidenem zaprtju obrata in selitvi na drugo lokacijo. Tudi letos dokončne odločitve še niso sprejete, zato so zapostavili redno vzdrževanje infrastrukture, a so napovedali takojšen povečan nadzor in odziv na ugotovitve nadzora.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije