MOS

Gneča v ulici obrti

Na celjskem MOS mlade navdušujejo za poklice, ki že skoraj izumirajo. Sejem je tudi družaben dogodek, obiskovalce je ogrela ljudska pevka Mara Vilar.
Fotografija: Pozornost je pritegnila stojnica z izdelki iz sivke. FOTO: Mojca Marot
Odpri galerijo
Pozornost je pritegnila stojnica z izdelki iz sivke. FOTO: Mojca Marot

CELJE – Sejmi niso preživeti in sprehajanje z miško po računalniku in izbiranje artiklov še zdaleč ne bosta nadomestili pristnega stika s prodajalci tega in onega blaga.
Prikolice in avtodomi so zanimivi tudi po koncu dopustov. FOTO: Mojca Marot
Prikolice in avtodomi so zanimivi tudi po koncu dopustov. FOTO: Mojca Marot

Res je, da se v trgovskih centrih že da kupiti marsikaj, a kljub temu celjski MOS, nekdaj predvsem sejem obrtnikov, še vedno živi. In številni obrtniki prav na njem predstavljajo svoje ročne izdelke, ki so plod domačega znanja. Ljudje pa jih otipajo, preizkusijo, poklepetajo z mojstri in na koncu tudi kaj kupijo.
 

Predstavili 12 poklicev


Četudi je to samo medenjak slovenjgraškega mojstra Hrabroslava Pergerja, ki ponuja ročno izdelane bombone, ti so manj sladki, bolj zdravi, tudi medeni, a še vedno pisani. Na sejem pride staro in mlado. Zlasti dijaki se zadnja leta v velikem številu zgrinjajo tja tudi zato, da spoznajo nekatere obrtne poklice, ki že skoraj izumirajo, a se da z njimi prav tako dobro in pošteno živeti.
Branko Meh in Dejan Židan sta si ogledala mlade, ki se učijo različnih obrtniških spretnosti. Foto: arhiv MOS
Branko Meh in Dejan Židan sta si ogledala mlade, ki se učijo različnih obrtniških spretnosti. Foto: arhiv MOS

Klepar – krovec, elektrikar, mizar, oblikovalec kovin – orodjar, strojni mehanik, tesar, zidar, avtoserviser, pek, slaščičar, kuhar in natakar. Vse to so poklici, ki so iskani, vendar jih primanjkuje. In tudi zato je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), ki letos praznuje 50-letnico obstoja, med osrednje dogodke na MOS že šesto leto umestila ulico obrti s predstavitvijo 12 obrtnih poklicev, saj letos pričakujejo kar okoli 2000 učencev iz 40 osnovnih šol in številne dijake.

Ulico obrti je obiskal minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in tako izrazil podporo prizadevanjem zbornice za promocijo obrtnih poklicev. »Ulica obrti je odličen projekt zbornice in naših partnerjev, kar dokazujejo tudi številke. Zanimanje osnovnih šol in osnovnošolcev zanjo namreč iz leta v leto narašča,« pravi predsednik OZS Branko Meh. Učenci se lahko aktivno vključijo v izdelavo izdelka in se preizkusijo v posameznem poklicu.
 

Vrisk in petje privabila še več ljudi


Sejem je vedno bil in ostaja družabni dogodek. Številni se radi zadržujejo ob stojnicah s kulinarično ponudbo, ki je prav tako ne manjka. Mortadela velikanka sežanskega Krasa je sila mamljiva za marsikoga, mnogi so si prste oblizovali ob pokušini sladkih krofov in drugih dobrot. Mlade dijake je zelo pritegnila stojnica Policijske uprave Celje, kjer so lahko spoznali različne metode dela, ki jih uporabljajo policisti, potipali in pobliže spoznali orožje, si nadeli neprebojni jopič ter jih povprašali o tem in onem.
Marija Karlovšek in Moravška Mara, znana ljudska pevka Foto: Mojca Marot
Marija Karlovšek in Moravška Mara, znana ljudska pevka Foto: Mojca Marot

Nič manj pozornosti niso bili deležni jekleni konjički vseh mogočih znamk. Obiskovalce očitno zelo zanimata gradnja in notranje opremljanje stanovanj in hiš, bogato ponudbo tega je mogoče najti prav na tem sejmu, da o ponudbi za kampiranje in potovanje z avtodomi ne govorimo. Turizem pa je očitno nekaj, o čemer ne razmišljamo več samo v času poletnih počitnic, temveč vse leto. Najbolj še vedno pritegne blago široke potrošnje, kjer je ponudba res pestra. Tu in tam jo popestri tudi kakšen neobičajen obisk.

Tako je bil prostor, v katerega je privriskala in pripela znana Moravška Mara, ljudska pevka Mara Vilar, in kjer je bila Marija Karlovšek oblečena v narodno nošo, v trenutku poln pozitivne energije. Obe sta se ustavili ob stojnici Marijine hčerke Katarine Karlovšek, žene celjskega župana Bojana Šrota, ki ponuja izdelke s slovenskim ornamentom, temu je Katarinin dedek posvetil vse življenje.


Marino in Marijino petje se je razlegalo daleč naokoli in ljudje so se radovedno zgrinjali v njuno bližino in jima, kakopak, z veseljem prisluhnili. Sejem ostaja kraj, kjer se zbirajo najrazličnejši ljudje z različnimi interesi. In tudi takšni, ki so bili prepričani, da ne bodo kupili nič, temveč so prišli samo malo pogledat, vendar so se vračali polnih rok. Če nič drugega, so imeli kar nekaj dobrot. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije