POZOR

Globe za nabiralce špargljev in čemaža

Nič ni narobe, če v gozdu naberemo kakšen šopek zdravilnih rastlin.
Fotografija: Trenutno so med Slovenci za nabiranje še vedno zelo priljubljeni divji šparglji. FOTO: Alešš Černivec, Delo
Odpri galerijo
Trenutno so med Slovenci za nabiranje še vedno zelo priljubljeni divji šparglji. FOTO: Alešš Černivec, Delo

Sezona špargljev je v polnem razmahu, medtem ko se je zaradi hladnejših temperatur nekoliko podaljšala sezona čemaža. Ker so temperature letošnjo pomlad nižje, bo tudi letina špragljev nekoliko slabša, kar pomeni, da bodo imeli nabiralci nekaj več dela z iskanjem teh zdravilnih rastlin. A preden se podate v gozd, vendarle preverite zakonodajo, ki nekoliko omejuje nabiranje divjih špargljev in čemaža.

Čeprav šparglji, čemaž, regrat ... niso zavarovane rastlinske vrste v okviru naravovarstvene zakonodaje, za nabiranje v gozdu veljajo omejitve, koliko in kako jih nabiramo.

Če se nabirajo v gozdu, velja splošna omejitev za rekreativno nabiranje. Pravila rekreativnega nabiranja gozdnih dobrin določa 43. člen pravilnika o varstvu gozdov, ki pravi, da posamezni obiskovalec gozda lahko v smislu rekreativnega nabiranja za lastne potrebe nabere dnevno največ en kilogram zelnatih rastlin, kar velja torej tudi za čemaž in šparglje (za gobe velja dnevno do največ dva kilograma).

image_alt
Slastni recepti s šparglji


A zakonodaja še pravi, da obiskovalec  gozda pri rekreativnem nabiranju plodov in zelnatih rastlin ne sme uporabiti pripomočkov za učinkovitejše nabiranje, ki povzročajo poškodbe na rastlinah, tleh ali v njihovi okolici, pozoren je treba biti tudi na to, da se pri nabiranju rastlin lahko odstrani največ 30 odstotkov rastlin oziroma vsaka tretja rastlina.

image_alt
Šok na Dobravi: nabiral šparglje, ko je naletel na tole


Če boste čemaž nabirali zunaj gozdnih površin, potem omejitev ne velja, a kljub temu morda nabirajte samo toliko, kolikor res potrebujete za osebno rabo in ste pri tem obzirni do lastnika površin.

Če se določb ne boste držali, je predpisana globa v višini 200 evrov, kazen pa vam lahko predpišejo gozdarski inšpektorji z inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas