OD 1. AVGUSTA DALJE

Gen-I napovedal konkretno podražitev električne energije za gospodinjstva

Najbolj se bo podražila manjša tarifa, in sicer za kar 66 odstotkov. Višja bo dražja za 34 odstotkov, tisti, ki imajo enotno tarifo, pa bodo po novm plačevali 41 odstotkov več.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

Draginji kar ni videti konca. Danes so denimo iz Gen-I sporočili, da uvajajo novi cenik električne energije za gospodinjske odjemalce, ki bo veljal od 1. avgusta. S tem bo, tako računajo v Gen-I, »račun povprečnega gospodinjskega odjemalca od avgusta naprej višji za približno 18 odstotkov«. Če se osredotočimo le na ceno kilovatne ure (kWh) električne energije, ugotovimo, da so podražitve tolikšne (cene v oklepajih vključujejo DDV):

– ena kWh porabljena v višji tarifi bo po novem 34 odstotkov dražja (0,07918 evra → 0,10602 evra),
– ena kWh porabljena v manjši tarifi bo po novem 66 odstotkov dražja (0,04391 evra → 0,07308 evra) in
– ena kWh porabljena v enotni tarifi bo po novem 41 odstotkov dražja (0,07069 evra → 0,09992 evra).

Preberite tudi:
Primite se za denarnice: še en prodajalec napovedal konkretno podražitev cen elektrike,
– Cena elektrike v nebo: za toliko evrov se vam bo poznalo na položnici.

Podražitev Gen-I pojasnjuje takole: »V zadnjih devetih letih, ko je Gen-I ohranil cene za gospodinjstva nespremenjene, je bila povprečna veleprodajna cena 48,2 EUR/MWh, medtem ko je trenutna cena za nakup električne energije za leto 2023 te dni presegla astronomskih 260 EUR/MWh, torej za več kot 500 odstotkov višja.« Ob tem obljubljajo, da do konca leta cen električne energije ne bodo višali.

Vas zanima, kako zamenjati dobavitelja električne energije? Vse o tem pišemo v članku Kateri dobavitelj električne energije je zame najcenejši (in kako ga zamenjam).

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas