Gasilci prvič z žensko

PGD Černelavci odslej vodi Ingrid Lončar. Pred novim vodstvom so številni izzivi.
Fotografija: Nova prva dama PGD Černelavci Ingrid Lončar. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Nova prva dama PGD Černelavci Ingrid Lončar. FOTO: Oste Bakal

ČERNELAVCI – Ne samo za politike, tudi za gasilce je letos volilno leto. Zato so članice in člani PGD Černelavci na 93. rednem občnem zboru izvolili novo vodstvo. Po treh mandatih oziroma petnajstih letih je zdaj že bivšega predsednika Marjana Horvata nasledila prva ženska Ingrid Lončar. S tem je simpatična dolgoletna gasilka postala prva predsednica v društvih Gasilske zveze mestne občine Murska Sobota. Dosedanjega dolgoletnega poveljnika PGD Černelavci Branka Lončarja je nasledil Branko Merklin ml.

Novo vodstvo si bo v prvi vrsti prizadevalo pridobiti nove člane, predvsem mlajše gasilce, ki bi nato vztrajali v dolgoletnem gasilstvu. Velik poudarek bodo dali sodelovanju med člani gasilcev v domačem društvu kot meddruštvenem sodelovanju. »Najbolj pereče je še vedno področje članstva, ki se odraža v splošnem stanju gasilstva in je fluktuacija stalna, pri tem pa se izpostavlja predvsem operativa, saj je število operativnih članov že skrb vzbujajoče. Od 105 članov je namreč vsaj statistično premalo operativnih članov, zelo pohvalno je, da imamo evidentiranih kar 41 članic, vendar učinkovitost ni na ravni preteklega obdobja, ko se je bila ekipa članic kar štirikrat udeležila državnega tekmovanja. Ker leta neusmiljeno tečejo tudi gasilcem, se sicer povečuje število veteranov in veterank, večjih uspehov pa nismo dosegli niti v tej kategoriji. Tudi v kategoriji mladih, posebno pionirjev, ne moremo biti zadovoljni, čeprav imamo evidentiranih skupaj kar 23 mlajših gasilcev. O stanju članstva nam veliko pove tudi podatek, da je v zadnjih letih evidentiranih kar 62 bivših članov, kar pomeni nestalnost članstva ali pa tudi neustrezen pristop pri pridobivanju in ohranjanju članstva,« je bil ob svojem odhodu s položaja predsednika zaskrbljen Marjan Horvat, ki je izrazil zadovoljstvo nad dobrim sodelovanjem s pobratenimi društvi PGD Slivnica in PGD Bednja, nekoliko manj pa s PGD Monošter.
Zdaj že bivši predsednik Marjan Horvat. FOTO: Oste Bakal
Zdaj že bivši predsednik Marjan Horvat. FOTO: Oste Bakal

Kljub vsemu je bil zadovoljen s še enim petletnim mandatom. »V tem času smo realizirali projekt spominska soba, praznovali 90-letnico, izdali monografijo, spominsko znamko in razglednico, ki smo jo opremili s spominskim žigom. Sploh se je v 15 letih mojega mandata ogromno spremenilo. Vsi skupaj smo veliko prispevali k razvoju in opremljanju društva, pri tem pa moram poudariti, da nam vse to ne bi uspelo brez pomoči in sodelovanja krajevne skupnosti in vseh občanov ter simpatizerjev,« je še dodal.

Po sklepu upravnega odbora so podelili častni listini dolgoletnemu predsedniku Marjanu Horvatu in dolgoletnemu poveljniku Branku Lončarju. Za pomoč pri izgradnji in odprtju spominske sobe so podelili plakete KS Černelavci, Marjanu Horvatu, Branku Lončarju in Antunu Novaku, ki je ob 90-letnici (2015.) izdal knjigo o dotedanjem delovanju društva. Najmlajšim so podelili srebrne in bronaste značke, dolgoletnim članom pa priznanja za večletno delo v operativi in članstvo v društvu. Posebno presenečenje so po uradnem delu pripravili kurenti, ki so članicam in članom PGD Černelavci popestrili večer in skupaj s plesom odganjali zimo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije