SOLIDARNOST

Gasilca sta mu verjetno rešila življenje

Lidija Horvat in Aleks Šernek sta reševala kolesarja, ko so številni brezbrižno vozili mimo.
Fotografija: Lidija Horvat in Aleks Šernek sta si nedvomno zaslužila priznanje. FOTOGRAFIJE: OSTE BAKAL
Odpri galerijo
Lidija Horvat in Aleks Šernek sta si nedvomno zaslužila priznanje. FOTOGRAFIJE: OSTE BAKAL

Naključje je hotelo, da sta se v petek, 24. maja, ob 15. uri mlada gasilca Lidija Horvat in Aleks Šernek vračala iz Murske Sobote, ko sta v jarku ob kolesarski stezi Rakičan–Lipovci zagledala človeka. Ustavila sta vsak svoje vozilo, zavarovala kraj dogodka, začela prvo pomoč in poklicala Upravo RS za zaščito in reševanje.
V vaško-gasilskem domu v Črenšovcih so ponosni na mlada člana.
V vaško-gasilskem domu v Črenšovcih so ponosni na mlada člana.

S pravilnimi postopki, ki sta jih pridobila tudi na gasilskih izobraževanjih in usposabljanjih, sta ponesrečenca, ta je med vožnjo s kolesom doživel epileptični napad, stabilizirala do prihoda reševalcev.
 

Poslanstvo v praksi


V PGD Črenšovci so ponosni na Lidijo in Aleksa, ki sta dokazala gasilsko poslanstvo v praksi, zato so jima podelili bronasto medaljo. Lidija nam je skromno povedala, da sicer nista storila nič nenavadnega, saj bi vsak človek moral pomagati. »Vozila sva v strnjeni konloni, saj je ob petkih nekoliko več gneče na cesti. Ko sem opazila, da človek leži v jarku, poleg njega pa kolo, sem nemudoma zavila na kolesarsko stezo, Aleks je takoj zavil za mano. Žal je velika večina samo peljala mimo, kot da se ni zgodilo nič, čeprav je človek že postajal temen v obraz, saj je ležal na hrbtu in je grozilo, da se bo zadušil,« nam je povedala Lidija.

»Zavil sem na kolesarsko stezo, kjer je bila že Lidija. Ves čas sem se spraševal, ali je človek še živ in ali sem pri svojih letih pripravljen na takšno situacijo. Mislim, da sva z Lidijo ravnala pravilno, saj sva takoj poklicala reševalce in jim podala natančne informacije o kraju nesreče ter stanju poškodovanca,« je dodal kolega Aleks.
Priznanje sta jima izročila predsednik in poveljnik PGD Črenšovci Dušan Utroša in Janez Zadravec.
Priznanje sta jima izročila predsednik in poveljnik PGD Črenšovci Dušan Utroša in Janez Zadravec.

Medtem ko so čakali nujno medicinsko pomoč, se je kolesar zavedel, v tem času pa sta se ustavila še dva motorista. Eden od njiju je bil reševalec in je takoj preveril srčni utrip in odzive poškodovanca ter poskušal ugotoviti, ali se je kolesar poškodoval. Domneval je, da je po vsej verjetnosti doživel epileptični napad, in ju pohvalil, da sta se pri prvi pomoči dobro odrezala.

Mlada gasilca sta se potem še nekaj časa spraševala, kako dolgo je kolesar ležal tam, koliko vozil je šlo mimo in kako je mogoče, da ga nihče ni opazil in mu pomagal ...

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije