KORONAVIRUS

Gantar razkril, kakšnim ukrepom je naklonjen

Naslednjih 10, 14 dni je kritičnih. Pokazali bodo, kam se bo obrnila krivulja okužb, pravi minister za zdravje.
Fotografija: Tomaž Gantar ni naklonjen zaostrovanju ukrpeov. FOTO: RTV Slovenija, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Tomaž Gantar ni naklonjen zaostrovanju ukrpeov. FOTO: RTV Slovenija, posnetek zaslona

Ob slabšanju epidemiološkega stanja v Sloveniji, ki je v zadnjem tednu zdrsnila v rdeče območje, se vse glasneje govori o novih ukrepih za zajezitev širjenja virusa. Vlada bo o tem najprej v sredo govorila s svetovalno skupino, odločitve pa naj bi sprejela v četrtek.
 
Preberite tudi:

Kacin: Razmere so resne, v bolnišnici zmanjkuje ležišč (VIDEO)



Minister za zdravje Tomaž Gantar je priznal, da težavo ob obravnavi covid 19 pacientov predstavlja pomanjkanje primerno usposobljenega zdravstvenega kadra, prav tako primanjkuje zdravnikov na primarni ravni in v tem trenutku jih niti uvoziti ne moremo. »Zdravnikov ne moremo pričarati.« Dodal je, da pomanjkanje osebja ni nič nepričakovanega, saj se o tem govori že več let. »To je pričakovan scenarij. Težave v tem trenutku vendarle niso tako ekstremno velike,« je ocenil in dodal, da krizni načrt, ki so ga morale pripraviti bolnišnice, predvideva, da se ob 70-odstotni zasedenosti ene bolnišnice, nastopi druga. »Ko bodo prve štiri bolnišnice polne, bomo šli na naslednje štiri,« je Gantar pojasnil med gostovanjem v Odmevih na RTV Slovenija in dodal, da bi težave lahko nastopile, če bi se število covid 19 bolnikov še naprej močno zviševalo, kar pa po njegovem mnenju ni nujno. Med vsemi našimi sosedami z izjemo Italije ima Slovenija najboljšo sliko, je dejal, hkrati pa opozoril, da Slovenija ni otok.


Preberite tudi:

Slovenija zdrsnila na rdeči seznam, preverite, kje je še bistveno slabše
Hrvati prišli v Slovenijo: Mala dežela je šla korak dlje od svetovnih velesil​


 
Razlika med trenutno situacijo in časom epidemije je, da poskušajo zdaj zdraviti vse paciente, kar pa bi se lahko spremenilo, če bi se stanje še slabšalo in bi morali nekatere programe odpovedovati.

Optimizacija sistema 

Pri ukrepih je Gantar bolj naklonjen optimizaciji sistema in prepričevanju ljudi, da se striktno držijo že uvedenih ukrepov. Sistem pa bi minister optimiziral z naslednjimi ukrepi:
– večje število testiranj; med epidemijo smo imeli okoli 1.500 testov, zdaj med 2.000 in 2.500, realna zmogljivost pa je okoli 4.000. Denar za testiranja je zagotovljen z rebalansom proračuna, bolj je težava v sami organizaciji in samem postopku, ki ni digitaliziran.
– organizirati lažje jemanje brisov s t. i. drive-in testiranji;
– okrepitev epidemiološke službe, da bi lažje sledili okužbam.
 
»Pretiranih omejitev še ne bi uvajali, je pa lahko naslednjih 10, 14 dni kritičnih. Videli bomo, v katero smer se bo krivulja obrnila, in sprejeli primerne ukrepe, česar pa si nihče ne želi,« je zaključil Gantar.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije