Furs nakazuje: to so tisti, ki bodo dobili denar na račun

Nakazila se je razveselilo 4753 upravičencev.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Bernadett Szabo, Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Bernadett Szabo, Reuters

Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci se bodo danes razveselili, saj si bo njihov finančni račun, ki je bil prizadet zaradi epidemije, nekoliko opomogel. Finančna uprava RS (Furs) je namreč danes izvedla nakazilo mesečnega temeljnega dohodka 4753 upravičencem v skupnem znesku 2.227.985,10 evra. 
 
Mesečni temeljni dohodek so prejeli tisti upravičenci, ki so bili z novelo ZIUZEOP-A na novo dodani med upravičence do tega dohodka, to so: samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci, ki iz tega statusa za posamezen mesec niso vključeni v zavarovanje za celotni mesec ali za polni zavarovalni čas in so zato upravičeni do sorazmernega dela mesečnega temeljnega dohodka.

Dodatno pojasnjujejo, da so do teh sredstev upravičeni zavezanci, ki so zavarovani kot samozaposleni za npr. 20 ur, do polnega zavarovalnega časa pa so zavarovani z naslova uporabe starševskega varstva ali iz delovnega razmerja. Do mesečnega temeljnega dohodka so upravičeni tudi zavezanci, ki so zavarovani kot samozaposleni npr. za 10 ur, do polnega zavarovalnega časa pa kot upokojenci. 

»Ti upravičenci so danes mesečni temeljni dohodek za meseca marec in april 2020 prejeli v sorazmernem delu mesečnega zneska glede na delež vključitve v zavarovanje za posamezni mesec oziroma do polnega zavarovalnega časa.« 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije