NOVOST

Furs bo po novem lahko tajno nameščal sledilne naprave: kaj bo prinesel novi zakon?

Na novinarski konferenci so zatrjevali, da na ta način ne bi sledili posameznikom.
Fotografija: Finančna uprava RS v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Finančna uprava RS v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic, Delo

Koalicija Roberta Goloba v noveli zakona o Fursu predvideva, da bodo lahko dacarji pri opravljanju finančne preiskave namestili sledilno napravo za ugotavljanje položaja in gibanja blaga, je poročalo Delo. Predlagajo uzakonitev uporabe prikritih sredstev, torej sledilnih naprav, brez odredbe sodišča, kot to velja v primeru preiskave kaznivih dejanj. Uradna oseba bi tako lahko namestila sledilno napravo na zunanji del prevoznega oziroma prenosnega sredstva.  

Novela zakona je v javnosti dvignila kar nekaj prahu, ker bi se na ta način sledilo tudi gibanju posameznikov, saj se blago in vozila ne vozijo sami. 

Kot so v izjavi za javnost pojasnili na Fursu, je sprememba potrebna predvsem zaradi vedno večje količine nelegalnega sproščenega tobaka na naš trg, ki predstavlja tveganje za javno zdravje in okolje. Kot zatrjujejo, bi po novem sledili le blago, ne pa tudi ljudi. Razlog za takšno spremembo naj bi tako bil lažji nadzor nad nezakonitimi pošiljkami, drugi razlog pa je lažje odkrivanje končne lokacije tobaka oziroma blaga.

Na Fursu zatrjujejo, da jih zanima le lokacija blaga. »Gre le za uporabo sledilnih naprav na zunanjem delu prevoznega sredstva in nadzoruje se le blago, ne pa ljudi. Nimamo namena slediti voznikom, ampak je namen, da se prepovedano blago ne sprosti na slovenski trg,« so pojasnili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije