SEJALEC 2018

Fotografiraj in pusti živeti

Objavljeno 16. oktober 2018 22.26 | Posodobljeno 16. oktober 2018 22.27 | Piše: Primož Hieng

Na dnevih slovenskega turizma v Portorožu so med drugim podelili letošnji naziv sejalec 2018; prejel ga je projekt SlovenianBears – medvedu prijazno fotografsko doživetje.

Medvedka z mladičem
Na poziv za letošnjo nagrado sejalec 2018 je prispelo 16 predlogov; dve prijavi nista ustrezali razpisnim pogojem, tako da je v igri za naziv sejalec 2018 ostalo 14 inovacij. Slovenska turistična organizacija že več kot desetletje spodbuja inovativnost v slovenskem turizmu in podpira razvoj inovativnih produktov in inventivnih projektov. Potem ko je strokovna komisija izbrala šest polfinalistov, so po terenskih obiskih v igri za naziv sejalec 2018 ostali trije produkti: Big Berry Luxury Lifestyle Reso (nov koncept mobilnih hišic), Pot pastirskih škratov na Krvavcu in SlovenianBears – medvedu prijazno fotografsko doživetje. Kar 14 inovacij kaže, da v slovenskem turizmu resno razmišljajo o novostih.

SlovenianBears je torej do medveda prijazno fotografsko doživetje in hkrati inovativen turistični produkt, ki ponuja fotografske ture v notranjskih gozdovih, prijazne do narave in medveda. Produkt je zasnovalo podjetje Mlakar Markovec pod tržno znamko SlovenianBears in uspešno združuje elemente inovativnosti in odgovornega medvedjega turizma v Sloveniji. Namenjen je naprednejšim in profesionalnim fotografom, ki želijo doživeti varno, popolno in izjemno izkušnjo fotografiranja rjavega medveda in drugih gozdnih živali v Sloveniji.

image
Skrbno načrtovane in postavljene fotoopazovalnice

Izjemne in redke naravne danosti, osebna afiniteta in sistematični pristop ponudnika k razvoju produkta za nišno ciljno skupino so osnova tega izjemnega doživetja v naravi.

SlovenianBears združuje inovativnost in odgovorni medvedji turizem.

Kot je v utemeljitvi zapisala strokovna komisija, gre za izrazito butičen in segmentiran produkt za točno določeno ciljno skupino gostov, ki na migracijskih poteh rjavega medveda pod strokovnim vodstvom iščejo najboljšo fotografijo zveri v njenem naravnem okolju. Trideset kilometrov dolga zračna linija, od hrvaškega Čabra do naše Cerknice, povezuje 20 opazovalnic, prilagojenih potrebam snemanja in fotografiranja. Vodene ture za t. i. medvedarje, goste, ki potujejo po sledeh rjavega medveda, so omejene na največ šest oseb, s čimer zagotavljajo varnost, kakovost in pristnost doživetja tako za človeka kot za žival. Produkt na samosvoj način interpretira naravno dediščino in goste privablja v turistično prezrto Loško dolino. Deluje v smeri aktivnega turizma, povezuje lovske družine, gostince in jamarje ter predstavlja potencial za ekonomsko spodbudo celotni dolini. Projekt nosi tudi širšo noto ozaveščanja o spoštovanju narave in sobivanju človeka in medveda kot naše največje zveri. Sporočilo Mihe Mlakarja, vodnika po medvedjih sledeh: »Manj je več. Tudi v turizmu.«

Štiridnevna fototura stane 850 evrov, zajema pa dopoldansko raziskovanje notranjskih znamenitosti, kot so Križna jama, grad Snežnik, Cerkniško jezero in Rakov Škocjan, ter popoldanske obiske fotografom prilagojenih opazovalnic, namestitev in tradicionalno kulinariko v prijetnem podeželskem gostišču.

image
Fotografi so varno skriti pred živalmi. 

Rjavi medved (Ursus arctos) je vrsta iz družine medvedov in poleg severnega medveda največja danes živeča zver. Živi na velikih samotnih območjih z bogato podrastjo, v goratih predelih zmerno toplega pasu severne poloble.

Pri nas živi od 400 do 500 medvedov, največ na Kočevskem.

V Sloveniji jih živi 400–500, največ jih je v kočevskih gozdovih. Vzroki za izumiranje vrste so krčenje gozdnih območij, vznemirjanje in promet. Poleg potrebe po parjenju je njihova potreba tudi iskanje hrane. Zaradi velikosti telesa in pretežno rastlinske prehrane, ki ni energijsko bogata, mora medved pojesti veliko, kar pomeni, da potrebuje veliko časa, da jo najde. Pri tem prehodi velike razdalje in se seli. Na žalost pogosto poseže tudi po hrani iz človeških virov. Problematične in potencialno nevarne so situacije, ki nastanejo, če se medvedi navadijo bližine človeka.

Medved je velik, v dolžino meri od 160 do 260 cm, samice pa od 120 do 200 cm. Samci tehtajo od 200 do 400 kg, samice od 150 do 350 kg. Najmanjša podvrsta evropski rjavi medved tehta 90 kg, največja, kodiaški medved, ki živi v Rusiji in na Aljaski, pa okoli 680 kg in zraste do 3 m dolžine. Živi lahko do 35 let. 

image
Uspešen fotolov 
Deli s prijatelji