VAŠKI PRAZNIK

FOTO: Žito poželi, moka bo za dödoljado

V Puconcih so predstavili žetev na starodavni način.
Fotografija: Ko se bo žito posušilo, bodo iz njega naredili moko. FOTOGRAFIJE: JoŽe Žerdin
Odpri galerijo
Ko se bo žito posušilo, bodo iz njega naredili moko. FOTOGRAFIJE: JoŽe Žerdin

Nekoč se je življenje prebivalcev prelepega Goričkega in Ravenskega v Prekmurju vrtelo predvsem okrog poljedelstva. Eno najbolj prepoznavnih poletnih opravil je bila seveda žetev. V preteklosti so žito najprej pokosili s kosami, nato pa so ga naložili na voz in odpeljali na kmetijo.

Prireditev je potekala v središču vasi Puconci na Tajnikovi njivi.
Prireditev je potekala v središču vasi Puconci na Tajnikovi njivi.
Tradicionalna oblika žetve je zahtevala veliko delavcev, zato je bila žetev tudi družaben dogodek. Žal pa zaradi razvoja kmetijske mehanizacije tradicionalna žetev izginja. Člani turističnih in drugih društev se v deželi ob Muri po svojih močeh trudijo, da se vsaj delno, v obliki tradicionalnih prireditev, ohrani nekaj teh starodavnih navad.



Koscem so postregli tudi s potico.
Koscem so postregli tudi s potico.
Zato so člani Kulturno-turističnega društva Puconci v središču vasi na Tajnikovi njivi pripravili etnološko prireditev, na kateri so prikazali pravo žetev. Člani društva so se v sodelovanju s pridelovalci žita v domači vasi dogovorili, da obiskovalcem prikažejo, kako so se včasih pripravljali na žetev in kako so želi žito, iz katerega je potem v mlinu zadišalo po moki. Žetve se je udeležilo veliko koscev, pobiralk in vezalk snopja. Prikazali so vse faze, pozabili niso niti na jedi, ki so jih nekoč stregli delavcem med žetvijo pšeničnega klasja.

Ko se bo požeta pšenica posušila, jo bodo zmlatili z mlatilnico, moko, ki jo bodo pridelali, pa bodo uporabili na letos že 17. dödoljadi, ki bo v nedeljo, 29. septembra, v Puconcih pri osnovni šoli. Dödoli so stara prekmurska jed na osnovi krompirja in moke.

Žetve se je udeležilo veliko koscev, pobiralk in vezalk snopja.
Žetve se je udeležilo veliko koscev, pobiralk in vezalk snopja.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije