OPRAVIČILO

FOTO: Žena plesala z nacistom, župan pa prosi za zasebnost

Objavljeno 10. februar 2016 15.36 | Posodobljeno 10. februar 2016 15.36 | Piše: STA, T. L.

Fištravec se je opravičil za ženino ravnanje med pustnim rajanjem.

Posnetek je Fištravčeva žena umaknila in se kasneje pred mediji precej nerodno zagovarjala.

MARIBOR – Irena Polak Fištravec, žena mariborskega župana Andreja Fištravca, ni bila dovolj hitra: s svoje facebook strani je še prepočasi odstranila posnetek, na katerem med pustnim rajanjem pleše z maskiranim moškim v nacistični uniformi. Za nekatere medije je razložila, da se je razveselila, ko je po 33 letih srečala svojega nekdanjega sošolca. Ker je posnetek povzročil številne negativne odzive, se je odločila, da ga umakne s profila.

Za neprimerno ravnanje svoje žene se je župan namreč danes opravičil. Zatrdil je, da je zanj povsem nesprejemljivo kakršno koli poveličevanje nacizma, fašizma ali kakršnih koli drugih totalitarnih ideologij.

Fištravec je v izjavi, po kateri ni odgovarjal na vprašanja, med drugim spregovoril o svojem osebnem odnosu do nacizma in fašizma in pri tem izpovedal, da je bil njegov dedek Maistrov borec, zato so v času druge svetovne vojne nacisti družino njegove mame izgnali iz Slovenije. »Že iz tega zgodovinskega dejstva je lahko jasno, da nikakor ne morem simpatizirati s kakršno koli obliko nacizma ali fašizma, kot mi to želijo nekateri zlonamerno pripisati. Nasprotno, vsako obliko nacizma in fašizma najostreje obsojam in zavračam,« je dejal Fištravec.

Kot je povedal, se zaveda, da je župan drugega največjega mesta v Sloveniji in s tem nosi veliko odgovornost. Poudaril pa je, da lahko prevzame odgovornost za svoja dejanja, objektivno tudi za službena dejanja svojih sodelavcev, ne more pa prevzeti odgovornosti za individualna ravnanja nikogar, niti za ravnanja svoje žene. Kljub temu se je kot župan opravičil za njeno neprimerno ravnanje.

Fištravec je ob tem še povedal, da mora kot oče in mož zaščititi zasebnost svoje družine, zato je javnost in medije prosil za razumevanje in spoštovanje zasebnosti njegove družine.

»Jože, mi se iz teh likov norčujemo, pust je prava priložnost za to, da se gestapovci malo v grobu obračajo,« se je žena mariborskega župana Andreja Fištravca Irena Polak Fištravec nespretno in nedostojno branila pred očitki, ko je na pustovanju veselo poplesavala s človekom, oblečenim v nacistično uniformo s kljukastim križem na rokavu. In to celo objavila na svojem profilu na facebooku. 

Deli s prijatelji