IZLETNIŠKA TOČKA

FOTO: Vodo je bruhal jamski zmaj

Star maln blizu Vrhnike je zanimiva izletniška točka, kjer lahko uživate v zeleni naravi, se poleti ohladite in si morda privoščite piknik.
Fotografija: Dostop do vode je urejen.
Odpri galerijo
Dostop do vode je urejen.

To je kraj, ki je Vrhničanom zelo dobro znan in nam je zaradi številnih spominov, dogodkov ali zgodb močno prirasel k srcu. Naj bo zaradi družinskih piknikov, takih in drugačnih praznovanj ali tam preživetih počitnic, ko smo se kot otroci radi hladili v naravnem bazenu. Lahko pa je le zaradi zgodbe o zmaju, ki prebiva v Lintvernu,« pravijo v Turističnem društvu Blagajana z Vrhnike.



Oznake vabijo v Star maln.
Oznake vabijo v Star maln.
Star maln je globoko v dolini potoka Bele. Nekoč je tu stal mlin, na kar danes spominjata mlinsko kolo in jez. Lintvern, izvir potoka Bele, je kraški sifon pod Jelovcem. Občasni bruhalnik ali zaganjalka bruha vodo v določenih presledkih, vmes pa izvir delno ali povsem presahne. Turistično društvo Vrhnika je v 30. letih prejšnjega stoletja postavilo prvo kočo in uredilo naravno kopališče.



Koča v Starem malnu Fotografije: Primož Hieng
Koča v Starem malnu Fotografije: Primož Hieng
Star maln je od središča Vrhnike oddaljen dobrih pet kilometrov. Danes je vedno bolj priljubljen tudi med rekreativci, saj ga radi obiskujejo tekači, kolesarji in pohodniki. Marsikomu pomeni umik v naravo, mir, a postaja vedno bolj priljubljen in prepoznaven tudi v širši okolici.

»V resnici ni pomembno, v katero skupino spadate in od kod prihajate. Veseli smo vseh, ki znate ceniti in uživati v tem, kar nam ponuja narava, in ne nazadnje v tem, kar vam ponujamo mi,« sporoča TD Blagajana, ki se ponaša z dolgoletno tradicijo. Društvo za olepšavo trga Vrhnike in njegove okolice je bilo ustanovljeno že leta 1888, desetletje pred tem, ko je na Vrhniko pripeljal prvi vlak.

Voda v bazenu je čista.
Voda v bazenu je čista.
Ena od znamenitosti v okolici je Lintvern, kraški pojav in naravni spomenik. Občasni bruhalnik ali zaganjalka bruha vodo v določenih presledkih, vmes izvir delno ali povsem presahne. Zaporedje izbruhov je odvisno od padavin in dotoka vode pa tudi od posebne oblike vodnega rova, ki je zavit v obliki natege in omogoča hitro izpraznitev podzemeljskega jezerca. Po vsakem izbruhu sledi obdobje polnjenja podzemeljske votline do vnovičnega prelitja sifonskega kolena v zakraselem dolomitu.

Izbruhi si sledijo v razmiku od nekaj ur do nekaj tednov. Ob vsakem v nekaj urah odteče približno tisoč kubičnih metrov vode, od tega 90 odstotkov že v prvi uri, ko pretok naraste za več kot stokrat.

Izvir Lintvern je kot naravno čudo znan že več kot 300 let. Opisal ga je tudi Janez Vajkard Valvasor leta 1689. Vodo naj bi iz gore bruhal jamski zmaj in občasno naj bi izbruhal lastne mladiče. Te je Valvasorju pokazal neki Vrhničan, ki je verjetno našel človeške ribice v enem od izvirov Ljubljanice, v Lintvernu pa jih doslej ni našel še nihče. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije