SLOVO

FOTO: To je njegova zadnja objava, ljudje se poslavljajo od mladega alpinista

Petindvajsetletni Janez Svoljšak je pred tremi tedni začel alpinistično odpravo po pakistanskem gorovju.
Fotografija: Janez Svoljšak je v baznem taboru ponoči izgubil zavest. FOTO: Facebook, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Janez Svoljšak je v baznem taboru ponoči izgubil zavest. FOTO: Facebook, posnetek zaslona

LJUBLJANA – Slovenski vrhunski alpinist Janez Svoljšak, ki je umrl v baznem taboru v pakistanskem Karakorumu, se je na odpravo podal 23. junija. Takrat je objavil fotografijo na družbenem omrežju in zapisal, da se je pakistanska odprava začela. »Jutri bomo šli v vas Hispar in se pripravila za treking do baznega tabora,« je zapisal. Ob tem nihče ni slutil, da bodo to njegove zadnje besede na družbenem omrežju.


Njegovi prijatelji in znanci se od mladega, 25-letnega alpinista poslavljajo pod njegovo zadnjo objavo, kjer so mu še pred tremi tedni zaželeli srečno pot.


Od mladega fanta so se na spletu poslovili tudi kolegi Alpinističnega odseka PD Kranj, ki so Janezovi družini, dekletu Sari in bližnjim izrekli iskreno sožalje. »Pri rosnih 25-ih letih je bil velik človek, vsa čast mu,« so zapisali.


Umrl je na alpinistični odpravi na šesttisočak Tahu Rutum v pakistanskem Karakorumu. Kaj je povzročilo njegovo smrt, se ne ve, a po prvih informacijah je med spanjem malo pred 4. uro zjutraj globoko zahropel, izgubil zavest in prenehal dihati. V baznem taboru so mu takoj nudili nujno medicinsko pomoč in ga tri ure neuspešno oživljali. 

Z njim naj bi bila na odpravi njegovo dekle Sara Jaklič, ki se bo s pokojnikom vrnila v domovino.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije